Religiile reprezinta cartea perfecta pentru a putea raspunde, intr-o maniera adecvata si intr-un limbaj accesibil copiilor, la eternele intrebari ale omenirii, si bineinteles, si ale copiilor.
Copiii sunt extrem de curiosi si dornici sa asimileze cat mai multe informatii. Alexandru a ajuns si el la varsta marilor intrebari ale omenirii, legate de religie: Exista Dumnezeu? Ce se intampla dupe ce mori? Toti oamenii isi ingroapa mortii? Cine a creat Universul?
Cartea Religiile este o enciclopedie din seria Larousse, special conceputa pentru ca cei mici sa inteleaga ce este religia: o continua cautare a scopului sau a intelesului vietii. Oamenii au avut intotdeauna nevoie sa creda in ceva mai presus de tot si toate, sa creada ca dincolo de moarte exista ceva si ca nu suntem efemeri pe pamant.
Faptul de a crede in ceva, cu alte cuvinte – religia – imbraca diferite forme, in functie de istoria si cultura fiecarui popor. De aceea, fara religie nu putem intelege istoria si cultura unui popor. Enciclopedia ne prezinta astfel, intr-o forma foarte atractiva, ideile estentiale ale marilor reliigii: crestinsimul, iudaismul, islamul, hinduismul, budismul.
Desi sunt un om religios, sustin ideea studiului religiilor in scoala si nu a religiei. Imi doresc ca Alex sa creasca in spiritul religiei crestine. Pe de alta parte, vrea ca el sa respecte faptul ca oamenii sunt diferiti si ca fiecare are libertatea sa creada in ce considera de cuviinta si sa traiasca dupa regulile in care doreste si se regaseste.
Primavara a mai venit cu un alt martisor surpriza de la Libris.ro, cea mai mare librarie online din Romania:
Cartea Limba si literatura romana (de Ioana Campean si Ancuta Todea) editata de CORINT educational – reprezinta un caiet auxiliar pentru clasa a II-a, ce cuprinde jocuri literare, exercitii de dezvoltare a comunicarii si a creativitatii, teste de evaluare.
Punctul de plecare al fiecarui test de evaluare este un fragment dintr-o opera din literatura pentru copii (Fratii Grimm, Ion Agarbiceanu, Alexei Tolstoi, Petre Ispirescu). Pornind de la acest fragment literar, exercitiile cu un pronuntat caracter ludic au ca scop sa ii familiarizeze si sa ii invete pe copii:
– despartirea in silabe
– formarea de enunturi pornind de la un cuvant
– sinonimele si antonimele
– intelegerea si sinteza unui text
– identificarea de greseli de exprimare.
Desi este dedicata elevilor de calsa a II-a, Alexandru a rezolvat cu brio testele de evaluare de aici, percepand totul ca pe un joc.