Cand se scrie verbul „a fi” cu doi i? Cum se numesc locuitorii din Monaco? Care este pluralul substantivului „curcubeu”? Este corecta constructia „averse de ploaie”? Care este varianta corecta: „copie” sau „copiaza”?
Din pacate, tot mai multi tineri fac greseli majore de gramatica limbii romane atunci cand vorbesc sau scriu. A vorbi corect gramatical a inceput sa fie catalogat din ce in ce mai mult drept o competenta exceptionala in cv-ul unei persoane si nu un must-have, asa cum era pe vremuri. Numarul celor care scriu cu un i in loc de doi sau trei i, al celor care spun care in loc de pe care (atunci cand pronumele relativ este complement direct), al celor care fac dezacorduri uriase intre subiect si predicat sau al celor care nu stiu unde si cum trebuie folosita cratima creste pe zi ce trece.
Pe site-ul libris.ro am gasit un instrument ideal, atat pentru elevi, cat si pentru adulti, in ceea ce priveste regulile de ortografie, ortoepie si punctuatie, cat si de gramatica, stil si vocabular necesare in orice conversatie sau demers educativ.
Cartea de exercitii „Cum sa scrii corect” prezinta, de o maniera simpla si atractiva, mii de exemple structurate intr-o 100 de fise aplicative ce insumeaza practic, esenta regulilor de gramatica a limbii romane.
Eu deja am inceput sa parcurg, impreuna cu Alex, aceste reguli. Chiar daca este in clasa a IV-a (acest caiet fiind recomandat pentru ciclul gimnazial), va recomand din plin acest caiet. Este extrem de facil de parcurs, sintetic si usor de inteles, un ajutor de nadejde pentru parinti si cadre didactice.