Agramatisme in limbajul cotidian. Cum vorbim si scriem corect?

Din pacate, asistam la un proces continuu de degradare si deteriorare a limbii romane vorbite si scrise si tot mai multi oameni – chiar si cei din medii pretins intelectuale – se exprima neglijent. Limba romana actuala este invadata de agramatisme, de tot felul de erori gramaticale, erori ortografice sau de topica.

Cea mai mare eroare gramaticala – deloc scuzabila – este aceea in care pronumele relativ CARE nu este acordat in gen si numar cu substantivul caruia ii tine locul. Corect intotdeauna este:

Imi place cartea PE CARE o citesc;

Aceasta este fata AL CAREI nume nu il stiu;

persoane CARORA nu le stiu numele etc.

Am gasit  o carte exact pe sufletul meu Agramatisme in Limbajul Cotidian.

Cartea ne prezinta intr-o forma foarte usor de inteles cele mai cunoscute greseli din limbajul cotidian, indicandu-ne, bineinteles, si solutia corecta – erori gramaticale (morfosintactice), erori de ortografie sau ortoepie, erori de topica etc. Autorul, Ilie-Stefan Radulescu este profesor de limba si literatura romana, membru de onoare al Societatii de Stiinte Filologice din Romania, celebru pentru o serie de carti dedicate exclusiv abaterilor lexico-gramaticale si ortografice de la normele limbii literare.

De pilda, forma corecta este:

Chibrituri si NU chibrite

MONEDE si NU monezi

Ca urmare a si NU urmare a

Vreau sa CONTINUU si NU vreau sa continui

VOIAM si NU voiam

CRENVURȘTI si NU cremwurști

BISCUIT si NU biscuite

FERMOAR si NU fermuar

SERVICIU si NU servici

MERITA si NU se merita.

Inca de cand a inceput sa vorbeasca, l-am corectat intotdeauna pe Alex atunci cand facea greseli de exprimare. Vorbitul si scrisul corect se invata inainte de toate, acasa, in familie!

Iar pentru asta e nevoie de carti, e nevoie sa citim cat mai mult. De aceea, locul pe care noi il vizitam cel mai des (virtual) este libris.ro, cea mai mare librarie online din Romania, de unde ne aprovizionam constant cu cele mai frumoase si atarctive carti pentru copii si oameni mari.

 

 

(Visited 179 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.