Am nevoie de pace! Bana Alamed: povestea despre razboi a unei fetite din Siria

Am nevoie de pace – aparuta de curand in limba romana la editura LITERA – a lasat o amprenta vie in sufletul meu si este una dintre cele mai dragi carti din biblioteca noastra.

26856909_10155023153251689_628138872_n

De ce? Pentru ca de mult timp incerc sa ii explic lui Alex ca lumea este mult mai mult decat micul sau univers, ca, din pacate, destinul e nedrept cu multi copii care nu au norocul sa se nasca intr-o familie iubitoare sau sa traiasca intr-un mediu in care reusita lor in viata depinde doar de ei si de vointa lor. Sunt copii care nu au ce manca, sunt copii care umbla desculti si dorm in frig, sunt copii care exerimenteaza orori de neinchipuit la o varsta la care singura lor preocupare ar trebui sa fie doar joaca.

Cartea Am nevoie de pace este povestea unei fetite care are exact aceeasi varsta ca a lui Alex: Bana Alabed, cea mai tanara activista pentru pace din lume! Ea a devenit cunoscuta pe plan international pentru postarile sale de pe Twitter despre ororile razboiului din Siria si experienta bombardamentelor asupra orasului ei natal, Alep. Este o poveste emotionanta despre dragoste și curaj într-o lume a violentei și a terorii, marturia unui copil care a trecut prin lucruri pe care nici nu le putem imagina. Este povestea unei fetite nevoita sa traiasca intr-o tara macinata de un conflict in care au murit peste 250 de mii de oameni si unde jumătate din populatie e nevoită sa fuga peste hotare. Asa cum a fost si ea nevoita.

Nascuta in Alep, Siria, in 2009, Bana era un copil normal, avand alaturi de ea o familie numeroasa, prieteni. In 2012 totul se schimba radical, odata cu bombardamentele asupra orasului sau natal, Alep. Este momentul care a adus cu sine o schimbare radicala, dramatica in viata acestui copil. Povestea este cutremuratoare: Bana si-a pierdut cea mai buna prietena, casa, scoala, prietenii si pana la urma, tara.

cele-mai-influente-persoane-de-pe-internet-Bana-Alabed

Talentul scriitoarei J.K.Rowling a reusit sa imbine perspectiva unui copil de 7 ani (povestirile Banei) cu cea a unui adult (sensibilitatea si drama ce reiese din scrisole mamei Banei catre aceasta), astfel ca aceasta carte nu este doar o carte pentru copii si nu este doar o carte despre ororile razboiului. In ultima instanta, aceasta carte este despre dragostea dintre un parinte si copilul sau, este despre speranta si curajul de a merge mai departe. Cu totii avem nevoie de pace si cu fiecare dintre noi poate ajuta!

26793957_10155023151626689_2137403352_n

26855804_10155023151621689_1326939350_n

In decembrie 2016, Bana si familia au fost evacuate in Turcia, unde incearca acum sa isi cladeasca o viata noua. Ba mai mult, Bana a fost inclusa de editorii revistei Time în randul celor mai influente persoane de pe internet, alaturi de scriitoarea care i-a fost alaturi in editarea acestei carti: J.K. Rowling, autoarea renumitei seriii „Harry Potter.

Postarile de pe Twitter ale Banei (postate cu ajutorul mamei ei) au devenit virale si au primit aprecierea tuturor din intreaga lume. Asa a avut loc si „intalnirea” dintre J.K Rowling si Bana: afland de pe Twitter ca ii place mult sa citeasca, J.K. Rowling i-a trimis Banei, cand aceasta se afla in orasul aflat sub asediul bombardamentelor, un e-book cu seria „Harry Potter”.

8060474-4x3-940x705

Ca o curiozitate, J.K. Rowling, una dintre cele mai renumite scriitoare din lume, a fost declarata de revista Forbes în 2004 prima persoană care a depasit pragul de 1 miliard de dolari, venituri obţinute exclusiv din literatură.

In concluzie: cumparati cartea (o gasiti pe site-ul litera, aici) si cititi-o impreuna cu ai vostri copii. Chiar daca sunt mici, copiii trebuie sa cunoasca realitatea asa cum est ea, chiar daca de multe ori este una mai dura (cum este cea a razboiului), trebuie sa constientizeze ce norocosi sunt si trebuie sasi insuseasca de mici valorile esentiale dupa care ar trebui sa ne ghidam in viata.

(Visited 240 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.