Ce s-ar intampla daca? – Curiozitati, recorduri si raspunsuri la miile de intrebari ale copiilor

Copiii pun intrebari traznite. Copiii au milioane si milioane de curiozitati. Copiii au dorinta de a explora, de a cunoaste si de a descoperi lucruri noi.

Care parinte nu s-a confruntat cu miile si miile de intrebari si curiozitati ale copiilor? Curiozitatea ne determină să învăţăm lucruri noi şi de aceea cultivarea ei este foarte importantă în procesul educaţiei copiilor. Studiile arata chiar ca lipsa curiozităţii la copii trebuie să-i îngrijoreze pe părinţi; un copil lipsit de curiozitate poate fi un copil timid, anxios, care poate avea pe viitor probleme in ceea ce priveste integrarea in societate.
Copiii simt nevoia să li se răspundă la întrebări, de aceea ei întreabă acelaşi lucru până când obţin un răspuns. Părinţii trebuie să satisfacă curiozitatea copiilor lor, să-i înveţe să comunice, să le răspundă cu calm la întrebări de genul..Ce s-ar intampla daca?

  • Ce ti s-ar intampla daca te-ar lovi un meteorit?
    Ce ai pati daca ai iesi sa inoti in afara unui submarin, aflat la mare adancime, imbracat numai in costumul de baie?
    Cat ai rezista pe suprafata Soarelui?
    Cat de departe ai ajunge in incercarea de a sapa un tunel pana in China?

Am gasit pe site-ul www.libris.ro un ajutor de nadejde pentru parinti in incercarea de a satsiface curiozitatea celor mici. Si a celor mari, deopotriva: cartea Ce s-ar intampla daca… – Cody Cassidy, Paul Doherty tradusa in limba romana la editura Niculescu.

Paul Doherty, cercetător principal la Muzeul Exploratorium din San Francisco, şi scriitorul Cody Cassidy explorează teoriile ştiinţifice care stau la baza acestor scenarii fantastice şi a altora asemănătoare, oferind explicaţii care ţin de fizică, astronomie, anatomie şi de multe alte domenii.

Copiii sunt din nastere curiosi, orientati catre invatare si descoperire. Rolul nostru este foarte important, deoarece trebuie sa ii incurajam in acest demers, sa fim disponibili pentru a le raspunde la intrebari, sa le oferim ocazii pentru a primi raspunsuri la curiozitatile lor etc.
Si pentru ca suntem tot la capitolul curiozitati, va recomand cartea Recorduri, curiozitati si aventuri incredibile – Paul Beaupere, de la editura DIDACTICA PUBLISHING HOUSE.

Cartea abunda de ilustratii atractive si pline de culoare si prezinta intr-un limbaj accesibil osute de de recorduri ale naturii, dar si din domeniile: cultura, inventii, sport. Aflam, de pilda:
• care este cel mai batran copac din lume
• ce animal sare cel mai departe
• care este cel mai inalt varf
• care este cea mai inalta cadere de apa
• unde bat vanturile cele mai puternice pe Pamant etc etc

(Visited 418 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.