Conflicte care au schimbat lumea (carte)

Am descoperit pe site-ul Libris.ro o carte – CONFLICTE CARE AU SCHIMBAT LUMEA, care reprezinta un material didactic de mare ajutor pentru elevi si profesori, util la lucrul in calsa, dar si pentru imbogatirea culturii generale a copiilor! Cartea, care apartine lui Rodney Castleden, este editata in doua volume si a aparut in 2015 la editura METEOR PUBLISHING:

  • De la Razboiul Troiei la Revolutia Franceza
  • De la Razboaiele Napoleoniene la Razboiul din Irak.
931431922509

Noi am achizitonat doar primul volum, dar urmeaza sa il comandam si pe cel de-al doilea, pentru ca este o carte foarte utila, un sprijin pentru parinti atunci cand vor sa le explice copiilor marile evenimente din istorie care au schimbat lumea. Si, din pacate, marile evenimente ale omenirii se reduc, de multe ori, la natura conflictuala a omului. Conflictele au existat dintotdeauna si vor continua sa existe.

Cartile prezinta in ordine cronologica marile conflicte militare care si-au pus amprenta asupra  umanitatii, impartite pe perioade, respectiv, pentru primul volum:

  • lumea antica – de exemplu: invazia persana a Greciei (494-448 i.H.), razboaiele lui Alexandru cel mare (338-323 i.H), razboiale galice ale lui Iulius Caesar (58-50 i.H) etc;
  • perioada medievala – cruciadele (1096-1291), razboiul de 100 ani (1337-1453), cadrerea Constantinopulului (1453) etc
  • conflictele din perioada Renasterii – disputele cu privire la Soare, razboiul anglo-spaniol (1585-1604)
  • conflictele din perioada Iluminismului – razboiul american de Independenta (1775-1783), Revolutia Franceza (1789).

Mi-a atras atentia, in mod special, analiza unui tip inedit de conflict, si anume conflictul de idei, contextualizat aici prin disputa cu privire la Soare. Stim cu totii ca Nicolaus Copernic (1473-1543) este primul care a indraznit sa sustina ca Soarele era centrul universului si ca Pamantul este cel care se invarte in jurul Soarelui, punand astfel bazele astronomiei moderne. Urmatoarea etapa in acest conflict il are ca protagonist pe Galileo Galilei, care a ajuns sa fie condamnat pentru erezie in 1633.

Cele 500 de pagini cat insumeaza cele doua volume abunda in informatii, fiecare conflict fiind analizat din perspectiva a mai multor criterii, cu accent pe: tipul de conflict, cadrul geografic si istoric, partile combatante, rezultatele si efectele pe termen scurt sau indelungat pentru tarile implicate.

Conflictele au existat dintotdeauna si vor exista, din pacate, cat vor exista oamenii. De altfel, conflictul reprezinta cel mai negativ aspect al conditiei umane, cea mai intunecata parte a umanitatii. Ca si cum istoria fiintei umane s-ar confunda cu istoria conflictelor.

O concluzie destul de deprimanta, asa spune eu, dar ea exprima realitatea zilelor noastre.

Cartea se poate comanda de pe site-ul Libris.ro, de aici.

(Visited 160 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *