Toate drumurile duc la Roma – se amintea, in perioada de glorie a Imperiului Roman. Imperiul Roman a fost, intr-adevar, una dintre cele mai importante organizari statale din istorie si, alaturi de cultura greaca, a jucat un rol fundamental in dezvoltarea lumii moderne.
Am descoperit pe site-ul celei mai mari librarii online din Romania – www.libris.ro – o enciclopedie foarte interesanta si, as puea spune, completa, a Romei imperiale, care prezinta vietile si realizarile conducatorilor Imperiului Roman, domnie cu domnie: Cronica Imparatilor Romani.
Cartea, aparuta la editura RAO in 2008, este tiparita in format mare, coperte cartonate si pagini de o calitate ridicata, cu ilustratii foarte bine realizate. Cele 240 de pagini ale cartii reusesc sa surprinda in mod elocvent istoria completa a Romei imperiale.
Imperiul Roman a fost cea mai mare si mai durabila constructie politica a antichitatii. Spre deosebire de marile imperii, puterea Romei s-a extins treptat, cuprinzand initial teritoriile din Peninsula Italica; trecand ulterior dincolo de Marea Adriatica, iar dupa aceea dincolo de Alpi.
Intrand in concurenta cu Cartagina, pentru stapanirea Mediteranei, Roma cucereste coastele de nord ale Africii, ale Spaniei; reusind sa stapaneasca peste Asia Mica si Egipt si sa inglobeze majoritatea teritoriilor de veche civilizatie din jurul Marii Mediterane (mare nostrum).
Ce stim, insa, despre vietile si personalitătile celor 80 de imparati care au domnit de la Augustus pana la caderea Romei? Cronica Imparatilor Romani este prima carte care abordează succesiunea conducătorilor Romei imperiale.
Aflam, asadar, din aceasta carte ca:
Instaurarea imperiului este opera lui Octavianus Augustus, primul imparat roman (27 î.Hr. – 14 d.Hr.).
NERO reprezinta o pata neagra in istoria Romei Imperiale, din anumite puncte de vedere: La scurt timp de la suirea sa pe tron (54), si-a asasinat mama si a domnit asupra Romei cu o mana de fier. Lipsa de popularitate a si opozitia crescandă a romanilor l-au împins sa fugă din capitala si apoi sa se sinucida, în anul 68.
TRAIAN (98-117), cuceritorul Daciei, este considerat de istorici cel mai mare impărat roman. Traian a fost in primul rand un mare comandant militar, in timpul guvernarii sale Imperiul Roman atingand maxima sa intindere. De asemenea, este poate singurul imparat roman care are o reputatie nestirbita de-a lungul mileniilor.
Succesorul sau, HADRIAN (117-138) a facut parte din statul major al lui Traian in timpul razboaielor pentru cucerirea Daciei. Un conducator cu un orizont larg, un spirit energic, muncitor, inventiv si o activitate prodigioasa, Hadrian a gospodarit cu multa chibzuinta finantele statului, a elaborat legi pentru inflorirea economiei.
Flavius Romulus Augustulus a fost ultimul împărat (475-476) al Romei imperiale. Sfarsitul domniei imparatului Romulus Augustulus este acceptata in istoria Europei drept „dizolvarea” Imperiului Roman de Apus sau „Caderea Romei” si inceputul perioadei numite „Evul Mediu”.
Cartea este extrem de utila, atat elevilor, cat si studentuilor sau, de ce nu, oricarui adult interesat sa aprofundeze cunoasterea despre cel mai mare imperiu – Imperiului Roman, primul colos geo-politic.
Cartea se poate comanda de aici.