Doua instrumente utile ca sa cunoști limba română și vorbești corect gramatical

Cine nu a auzit de DEX? DEX-ul (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane) a fost si este, cred, cea mai bine vanduta carte din Romania. De ce?

Editat pentru prima data in 1975, Dicționarul explicativ al limbii române (cunoscut mai ales sub abrevierea DEX) este cel mai cuprinzator dictionar de uz general al limbii române si se adreseaza tuturor celor care vor sa stie tot despre vocabularul romanesc.

DEX reprezinta cu atat mai mult un instrument util daca e sa luam in calcul dezastrul national anuntat de rata de promovabilitate a examenului de bacaulaureat din 2019, cel mai slab procent din ultimii 5 ani. Doar 63,78% dintre elevii care au susținut examenul maturității au reușit să îl și promoveze. Pentru a trece cu succes de acest examen al maturitatii, copiii trebuie formati de mici. Iar cunoasterea si insusirea unui vocabular bigat si folosirea corecta a acestuia reprezinta conditii estentiale in formarea unui om.

Dictionarul explicativ al limbii romane inregistreaza peste 67 000 de cuvinte (tiparite in 1376 de pagini): cele mai utilizate in limba romana contemporana si in operele literare clasice, un mare numar de regionalisme, arhaisme si neologisme, precum si termeni si unitati frazeologice noi apartinand unor domenii de actualitate (informatica, finante, drept, religie, mass-media etc.).

In Romania, singura editura care tipareste DEX-ul este Editura Univers Enciclopedic, sub auspiciile Academiei Române.

Zilele acestea, Editura Univers Enciclopedic deruleaza o campanie MINUNATA: 50% REDUCERE  la DEX!

Tot la ei gasiti si celebrul (si indispensabilul, as spune eu) DOOM – Dictionar Ortografic Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane.

Este foarte important sa facem distinctia intre DEX si DOOM. Rolul DEX-ului este acela, dupa cum ii spune si numele, de a EXPLICA toate cuvintele care exista in limba romana, mentionand toate formele in care este folosit un cuvant, atat formele corecte, dar si cele considerate a fi gresite din punctul de vedere al normelor de ortografie, ortoepie si morfologie ale Academiei Romane.

Pentru cei care vor sa se exprime PERFECT CORECT din punct de vedere ortografic, ortoepic si morfologic, este musai necesar sa consulte DOOM -ul – reperul oficial in materie de corectitudine gramaticala.

Dar pana la DOOM (de care multi adulti nici macar nu au auzit), un instrument deosbit de util in intelegerea si insusirea normelor gramaticale il reprezinta cartea GRAMATICA LIMBII ROMANE PENTRU GIMNAZIU, elaborata de un grup de cercetatori din cadrul Institutului de Lingvistica din Bucuresti, sub auspiciile Academiie Romane, si tiparita de aceeasi minunata Editura Univers Enciclopedic.

Cartea are o destinatie prioritar didactica, fiind un ajutor de nadejde pentru elevii de gimnaziu si chiar si cei de liceu, cu atat mai mult cu cat cartea a fost gandita in conformitate cu Programa scolara. O atentie deosebita a fost acordata exercitiilor, insotite de explicatii si rezolvari.Editura Univers Enciclopedic promoveaza carti de buna calitate, carti indispensabile in biblioteca oricui: in special dictionare, enciclopedii, carti de pedagogie, gramatica, filosofie, istorie, dar si literatura pentru copii. A putea spune ca este pe cale sa devina cel mai bun prieten al nostru, in minunata aventura a scolii.

Transportul este GRATUIT incepand cu suma de 49 de lei si ce e mai important: mereu au REDUCERI care merg chiar si pana la -70%.

Profitati de reduceri si investiti in copiii vostri!

(Visited 223 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.