Alexandru (6 ani si 3 luni) e la varsta marilor curiozitati, doreste sa stie totul despre cum functioneaza lumea. O misiune dificila pentru noi, parintii, care trebuie sa facem fata nesfarsitelor intrebari ale sale! Avem si un avantaj ca stie deja sa citeasca si asta il ajuta foarte mult, dar se plictiseste destul de repede. Asa ca cea mai buna metoda de a-l ajuta sa asimileze noi cunostinte este cu ajutorul cartilor care contin imagini atractive si un limbaj accesibil.
Am descoperit pe site-ul litera.ro o carte extraordinara, ideala pentru aceasta varsta a marilor intrebari – JOCURILE MINTII, aparuta in 2016 la editura Litera, in colectia cartilor din editia National Geographic Kids!
Cartea este inspirata din emisiunea Iti joaca mintea? difuzata de National Geographic Channel, care ii invata pe copii despre cum abilitatile surprinzatoare ale creierului uman.
Primul capitol al cartii este dedicat cunoasterii creierului, cel mai performant si mai complex supercomputer care a existat vreodata, SEFUL corpului uman, cum ii place lui Alex sa spuna. De altfel, copilul are dreptate, pentru ca, intr-adevar, oamenii de stiinta considera creierul uman drept cel mai complicat lucru din universal cunoscut.
Aflam, astfel, tot felul de curiozitati despre creier. Stiati, de plida, ca:
- 12-23 W – energia generata de creier – suficienta pentru a aprinde un bec.
- Creierul nu simte durerea, fiind un organ lipsit de nervi.
- Creierul NU doarme niciodata!
- Creierul uman cantareste 2% din totalul greutatii unei persoane, dar consuma 25% din totalul energiei necesare organismului.
Intr-un limbaj accesibil copiilor, cartea ii invata pe copii sa asimileze si sa inteleaga, printr-o serie de jocuri si experimente interactive, concepte precum: memoria, emotiile, decizia, actiunea, iluzia optica.
Am aflat si eu, odata cu Alexandru, lucruri de care habar nu aveam, si anume:
– Cainii vad doar in nuante si combinatii de galben si gri-albastrui, in timp ce porumbeii percep milioane de culori diferite;
– Creierul uman poate identifica peste un million de culori!
– Oamenii simt 7 tipuri principale de emotii: fericire, dezgust, teama, surpriza, furie si tristete.
Va provoc la un experiment cu piticii vostri: rugati-i sa exprime in experiente traite toate cele 7 emotii si veti descoperi lucruri noi despre copiii vostri!
Cateva observatii din carte mi s-au parut foarte interesante de retinut pentru noi, parintii (si as adauga eu, si pentru sistemul de invatamant din Romania):
-
Creierul va functiona mult mai eficient daca ne vom concentra pe cate o sarcina NU mai mult de 20 de minute! Si astfel, vom da mult mai mult randament!
-
Recompensele sunt un mod grozav de a motiva un creier obosit sa ia o decizie!
-
Studiile arata ca, daca incepi sa zambesti, in doar cateva secunde, te vei simti mai fericit!
Asadar, haideti sa zambim mai des! Chiar si fortat la inceput! 🙂
Si haideti sa investim in copilasii nostri! Avem atatea ajutoare la dispozitie, iar cartile sunt cel mai bun aliat al nostru in acest proces! Pe site-ul Litera.ro gasim zeci de astfel de carti minunate, cu o grafica impecabila si foarte atractive pentru copii!