Monarhia din Romania: de la Carol I la principele Nicolae

Nunta regala a fostului principe Nicoale de astazi readuce in atentia publicului subiectul privind monarhia in Romania si contributia ei in dezvoltarea Romaniei de astazi. Tema este cu atat mai actuala cu cat 2018 este anul celebrarii Centenarului Romaniei mari, obiectiv care nu ar fi putut sa devina realitate fara aportul regelui Ferdinand.

Sub Ferdinand I, idealurile românilor au fost îndeplinite, la 1 decembrie 1918, realizându-se Marea Unire.

Regele Ferdinand despre Consiliul de Coroană din 1916:„A trebuit să-i impun inimii mele tăcerea;asta n-a fost uşor;cu sufletul torturat am luat hotărârea de a-mi face datoria faţă de poporul român, ale cărui destine le conduc. Cu durere, dar cu convingerea că decizia din aceste zile este singura care concordă cu destinul ţării mele, România.”

 

Am descoperit pe site-ul libris.ro un pentru elevii din învățământul liceal „Istoria Monarhiei din România” scris de prof. Nicolae Diță, prof. dr. Doru Dumitrescu și prof. drd. Mihai Manea.

 


Manualul  (lansat la 19 septembrie 2017) reprezintă un instrument de lucru pentru studierea în scoli a istoriei moderne si contemporane, care ofera tinerilor ocazia de a cunoaste etapele fundamentale ale emanciparii si modernizarii Romaniei.

Cartea este structurata sub forma unul manual cu informatii foarte bine sintetizate, usor de lecturat si de internalizat. Stilul este unul clar, concis, iar textul este impartit in capitole care prezinta, pe rand:

  • Originea familiei regale din Romania
  • Contextul instaurarii monarhiei in Romania
  • Epoca de reforme a regelui Carol I
  • Marea Unire si incoronarea de la Alba Iulia a regelui Ferdinand
  • Monarhia autoritara a regelui Carol al II-lea
  • Regele Mihai I in Romania
  • Rolul monarhiei in istoria romanilor.

 

 „Istoria Monarhiei din România” este o carte care nu trebuie sa lipseasca din casa nicunui roman, pentru ca nu putem avea nicio viziune asupra vreunui viitor daca nu ne ne cunoastem trecutul. Iar istoria monarhiei reprezinta un capitol important al istoriei nationale, de afirmare a valorilor Romaniei moderne, monarhia reprezentand practic, simbolul sub care s-a construit Romania moderna.

 

 

 

 

 

 

(Visited 446 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.