Quo vadis, gramatica limbii romane?

Din pacate, tot mai multi tineri fac greseli majore de gramatica limbii romane atunci cand vorbesc sau scriu. A vorbi corect gramatical a inceput sa fie catalogat din ce in ce mai mult drept o competenta exceptionala in cv-ul unei persoane si nu un must-have, asa cum era pe vremuri. Numarul celor care scriu cu un i in loc de doi sau trei i, al celor care spun care in loc de pe care (atunci cand pronumele relativ este complement direct), al celor care fac dezacorduri uriase intre subiect si predicat sau al celor care nu stiu unde si cum trebuie folosita cratima creste pe zi ce trece.

Eu am iubit gramatica si am mancat-o pe paine, cum s-ar spune. Asta si pentru ca gramatica reprezenta o proba de admitere la facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, examen pe care l-am trecut cu brio (acum mai bine de 15 ani) mai ales datorita cunostintelor de gramatica. Si acum am amintiri atat de dragi de la orele de meditatii de gramatica cu domnul profesor Salahoru!

Iubesc gramatica si de aceea am oroare atunci cand sesizez greseli flagrante de ortografie si punctuatie.

Tocmai de aceea, mi-am propus, inainte de toate, sa ii invat pe copiii mei sa vorbeasca corect gramatical. De la 2 ani de cand a inceput sa vorbeasca in mod cursiv, l-am corectat pe Alex la orice greseala: capsune si NU capsuni (atunci cand ne referim la fructe), monede si NU monezi, pana la structuri complexe de constructie gramaticala, declinari si conjugari.

Pe grupurile de facebook vad tot mai multe mamici care nu stiu sa scrie corect, iar scuza lor principala este corectorul automat al telefonului sau graba. Copiii imita tot ce aud in casa, de aceea consider ca parintii au o responsabilitate uriasa in a-i invata pe cei mici sa vorbeasca corect gramatical. Ei vor invata si la scoala notiunile de gramatica, dar pana atunci, bazele unei exprimari corecte se construiesc in casa.

Cunostintele de gramatica limbii romane fac parte din cultura generala a fiecaruia si  este o dovada de respect fata de propria persoana mai intai sa te exprimi corect gramatical. Scrierea si vorbirea corecta presupun cunoasterea unor reguli gramaticale. Ca sa vorbesti corect gramatical, trebui sa stii teorie, regulile de baza de morfologie, de sintaxa corelate cu notiuni de vocabular, ortografie si punctuatie. De aceea ar fi util din cand incand sa punem cu totii mana pe o carte de gramatica!

Si am gasit la libris.ro o carte care sintetizeaza in 540 de pagini toata gramatica limbii romane pe care mi-a predat-o mie domnul Salahoru in zeci de ore de meditatii in vederea admiterii la facultatea de Drept: Gramatica practica a limbii romane actuale. Cartea este o comoara la propriu!

Cartea Gramatica practica a limbii romane actuale se adresează, in primul rand, vorbitorului preocupat de exprimarea corecta. Sunt prezentate intr-un mod sistematic notiunile fundamentale (substantiv, adjectiv, pronume, subiect, predicat etc.) Totodata, cartea este un ghid atotcuprinzator pentru orice elev care doreste sa atinga un anumit nivel de competenta sau chiar sa ajunga la performante, mai ales pe partea de sintaxa.

Isi mai aduce aminte cineva cum suna o propozitie circumstantiala consecutiva? Sau ce este complementul circumstantial de scop? 🙂

[contact-form][contact-field label=”Nume” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Sit web” type=”url” /][contact-field label=”Mesaj” type=”textarea” /][/contact-form]

(Visited 214 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *