Tabelul Periodic al Elementelor – o prezentare vizuala a fiecarui atom cunoscut din univers –

Stiati ca 2019 este Anul Internaţional al Tabelului Periodic al Elementelor, creat cu 150 de ani in urma? Dimitri Mendeleev a publicat în anul 1869 ceea ce avea să fie primul tabel periodic recunoscut la nivel mondial. Acesta si-a realizat tabelul astfel incat sa ilustreze proprietatile elementelor cunoscute la acea vreme.

Am descoperit pe site-ul libris.ro o carte minunata care explica de o maniera atractiva toate elementele cunoscute pana acum, oferind exemple incitante ale proprietatilor si intrebuintarilor fiecarui element:

Elementele. O prezentare vizuala a fiecarui atom cunoscut din univers – Theodore Gray

Potrivit UNESCO, tabelul periodic al elementelor „este un instrument unic pentru stiinta care permite chimistilor sa studieze aspectul si proprietatile materiei de pe Pamant si din Univers”.

Elementele sunt aranjate în tabel în grupuri (coloane verticale) şi perioade (rânduri orizontale). Tabelul periodic distinge metalele, semimetalele şi nemetalele şi oferă, printre altele, informaţii despre greutatea atomica etc.

Alexandru a fost fascinat de aceasta carte. Chimia este o stiinta fascinanta si daca ai la dispozitie instrumente atractive, intelegerea ei devine o activitate nu doar facila, dar si placuta. Cartea contine explicatii facile si pe intelesul copiilor, ilustratii atractive astfel ca incurcata lume a chimiei devine din ce in ce mai clara.

Stiati, de exemplu, ca:

  • Cand arunci o bucata mare de sodiu intr-un lac, de exemplu, cateva secunde mai tarziu se produce o explozie vilenta? Explicatia este aceea ca metalele alcaline reactioneaza cu apa, eliberand hidrogen gazos, care este foarte inflamabil.
  • Toate metalele conduc electricitatea, in diverse grade?
  • Stelele stralucesc pentru ca transforma cantitati enorme de hidrigen in heliu?
  • 75% din universul vizibil este compus din hidrogen?

Si anticipand perioada cand Alexandru va fi un pic mai mare si pentru a ne completa colectia de carti de cultura generala din biblioteca noastra, am decis sa achizitionam, tot de pe site-ul libris, cartea 101 mari filozofi – Madsen Pirie.

Este perfecta pentru o introducere cat mai placuta in lumea fascinanta a filozofiei, de la cei mai tineri pana la cei mai inaintati in varsta.

Cartea reprezinta un minunat ghid accesibil al unora dintre cele mai stralucite minti ale filozofiei occidentale, de la grecii antici la Marcuse, Derrida, Hobbes sau Sartre.

Fiecare filozof este prezentat in maxim o pagina – o pagina si jumatate, prin informatii condensate si intr-un stil accesibil. Cartea reprezinta o lectura indispensabila si un punct de plecare minunat pentru cei care vor sa descopere minunata lumea a filozofiei.

(Visited 136 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.