Daca traiesti doua vieti, ai mai multe sanse sa intelegi istoria (Ion Mihai Pacepa).
Aceasta ar fi esenta celebrei carti de memorii (si a vieţii sale, până la urmă) a fostului general de securitate Ion Mihai Pacepa, „Orizonturi roșii: Cronicile unui spion comunist”, o carte (tradusă în 27 de limbi) care a facut si a devenit istorie, jucând un “rol excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității”, potrivit raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006.
Pacepa – mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu, care, în plină glorie, cumulând câteva funcții esențiale – consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu, director adjunct al Departamentului de Informații Externe și secretar de stat în Ministerul de Interne –, a defectat in America in 1978 – a fost considerat drept „cel mai înalt oficial din blocul sovietic care a cerut azil politic în SUA”.
Pacepa a cerut azil politic în America în 1978, iar în 1987 a publicat cartea care avea să-l facă celebru: „Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief“ – „Orizonturi roșii: Cronicile unui spion comunist”. Pacepa a devenit ulterior cetățean american, trăindu-și restul vieții în SUA, unde a şi murit, pe 14 Februarie 2021, la varsta de 92 de ani, fiind infectat cu COVID-19.
Această nouă ediție (aniversară) din 2019, tipărită la editura Humanitas, conţine şi o introducere a autorului, care marchează 30 de ani de la Revolutia – sau „revolta populara confiscata de comunisti“, cum o caracterizeaza autorul – din decembrie 1989.
O carte care, dincolo de poziţionările etice, morale şi politice ale fiecăruia, nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui.
Cartea se poate comanda de pe site-ul libris.