Prajitura AIDA

      Niciun comentariu la Prajitura AIDA

Va prezint o reteta exceptionala pentru o prajitura care le are pe toate: blat de bezea si nuca, crema de vanilie si mascarpone, plus glazura de ciocolata. Ce isi poate un amator de deserturi dori mai mult? Am ajuns la aceasta reteta dupa mai multe incercari, combinatii, de aceea imi si permit sa o “patentez” cu numele fetitei mele, Aida (ea e inca mica si nu gusta). 🙂

Sa trecem, asadar, la treaba:

INGREDIENTE TOTALE

–       5 oua

–       Zahar

–       O lingura si jumatate de faina

–       O lingura de amidon

–       Praf de copt

–       Pastai de Vanilie (optional)

–       350 ml lapte

–       O tableta de ciocolata neagra

–       1 cutie de mascarpone

–       100 grame nuci macinate

 

FOI DE BEZEA

–       5 albusuri

–       Zahar – 125 grame

–       O lingura mare de faina

–       Jumatate de plic de praf de copt

Se bat albusurile la mixer cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul pana se intareste bezeaua. Intr-un castron amestecam nucile cu faina si praful de copt si adaugam apoi peste bezea, amestecand cu o paleta (nu la mixer).

Compozitia se intinde pe o tava cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit cam 20-25 minute la 16-170 grade.

16128388_10154097753361689_2109316219_n

Intre timp, pregatim crema de vanilie.

CREMA DE VANILIE

–       5 galbenusuri

–       350 ml lapte

–       O lingura de amidon

–       125 grame zahar

–       Pastaie de vanilie (optional)

Punem laptele la incalzit cu vanilia (optional).

Galbenusurile se amesteca cu un tel cu zaharul. Adaugam apoi o lingura din laptele cald si lingura de amidon. Turnam apoi usor tot laptele peste galbenusuri amestecand incontinuu. Punem toata compozitia din nou pe foc (ca la budinca) si amestecam incontinuu pana ce se ingroasa. Va iesi o budinca de vanilie execelenta, dar pe care eu o folosesc ca baza pentru alte crème.

16176256_10154097753351689_1409435798_n

16118361_10154097753291689_2087882917_n

Dupa ce s-a racit budinca de vanilie, adaugam o cutie de mascarpone si amestecam cu mixerul pana devine pufoasa.

16144312_10154097753211689_314775218_n

16128369_10154097753206689_1332006832_n

16128108_10154097753216689_444232973_n

MONTARE

Dupa ce blatul de bezea s-a copt, l-am scos din cuptor, l-am lasat sa se raceasca si l-am desprins de pe hartia de copt. Eu am montat prajitura intr-un vas yena dreptungiular, cu baza jumatate din tava de aragaz.

16144163_10154097753301689_1548300303_n

Am taiat foaia de bezea in doua, am potrivit sa incapa perfect si am inceput sa montez. Am pus un strat, apoi crema de vanilie. La mijloc am mai facut un semi-strat din marginile ramse din foile de bezea (au crapat un pic cand le-am taiat), iarasi crema, iar deasupra am adaugat inca o foaie de bezea.

Pe deasupra am turnat glazura de ciocolata. Si am dat la rece cateva ore sa se incheze perfect prajitura.

16144338_10154097763276689_1779098449_n

GLAZURA DE CIOCOLATA

–       100 grame de ciocolata

–       3-4 linguri de lapte

–       Putin unt

Intr-un ibric, am pus la incalzit ciocolata rupta bucati, laptele si o lingurita de unt si am amestecat incontinuu pe foc, pana a iesit o glazura perfecta. Am lasat-o un minut sa se raceasca si am turnat-o peste prajitura montata.

16128895_10154097753201689_2085295579_n16176652_10154097752591689_919549127_n

Sa stiti ca nu ia mai mult de o ora, cu totul, si asta in conditiile in care am avut si doi pitici misunand pe langa mine, iar eu sunt departe de a ma considera o priceputa intr-ale bucataritului! 🙂

(Visited 627 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.