Ai grija de ce ai mai de pret! Educatie rutiera si pentru parinti!

Incepand din 2005, Organizaţia Naţiunilor Unite celebreaza, in fiecare an, in cea de-a treia duminica a lunii noimebrie, Ziua Mondiala pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor in Trafic. Statisticile alarmante ne spun ca anual, in tara noastră, peste 300 de copii mai mici de cinci ani (dintre care foarte multi bebelusi) sunt raniti pentru ca nu sunt transportati intr-un scaun auto pentru bebe care ar fi putut sa ii protejeze in caz de impact… Aproape 50 mor in accidente rutiere.

Detin masina personala (adica propria masina si nu cea de familie) si nu depind de sot daca vreau sa ma deplasez undeva, in Bucuresti sau chiar in afara lui. Am facut de cateva ori, de una singura drumul pana la ai mei, care locuiesc la 300 de km distanta, singura cu doi copii in masina, unul de nici 5 ani si altul de 2 luni. Si de fiecare data plec la drum cu frica de accidente si speranta in Dumnezeu ca voi ajunge cu bine! Dar, in acelasi timp imi impun ca EU sa fac tot ce depinde de mine pentru a–i sti pe puii mei in siguranta: de la intransigenta in ceea ce priveste statul in scaunul de masina (in privinta lui Gogo, care a inceput sa comenteze de la o vreme ba ca il deranjeaza centura, ba ca nu e comod pe scaun etc etc), pana la a nu depasi viteza regulamentara, plecatul la o ora potrivita (intotdeauna in prima parte a zilei si niciodata, dupa-amiaza sau seara), inclusiv culcatul la o ora decenta cu o seara inainte, pentru a fi odihnita pe drum.

Sunt chestiuni decente, de bun simt, pe care oricare dintre noi le poate face. Din pacate, in Romania, educatia rutiera este in stadii incipiente, ca sa ma exprim in termeni frumosi. Vom mai avea ani buni pana vom atinge “performanta” Norvegiei, care a inregistrat o premiera in 2015: niciun copil sub 10 ani nu a murit în urma accidentelor din trafic în aceasta tară.

Din pacate, tara noastra detine locuri fruntase numai in topul statisticilor negre: cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, Romania se afla pe locul 2, dupa Letonia (106 de persoane decedate/un milion de locuitori) in rândul statelor membre UE in ceea ce priveste numarul de morti din accidente rutiere in 2014, potrivit unui document publicat de Comisia Europeana.

Sa speram ca vom incheia anul 2015 cu rezultate mai bune pe acest plan. Cu atat mai mult cu cat, legea ne ajuta/obliga in acest sens, pentru ca din februarie 2015, odata cu intrarea in vigoare a noilor norme ale Codului Rutier, este obligatoriu si in Romania ca orice copil de până la 3 ani sa calatoreasca intr-un scaun special.

Citez din lege:

Astfel, începând cu data de 6 februarie 2015, copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Aceasta măsură nu se aplică în cazul autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau taxiurilor, cu menţiunea că nu va fi ocupat scaunul din faţă. În plus, este obligatorie supravegherea copilului de până la 3 ani de către o altă persoană.

În ceea ce îi priveşte pe copiii cu o înălţime de peste 135 cm, aceştia pot fi transportaţi şi cu utilizarea centurii de siguranţă, reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei.

 

Din pacate, nu este zi sa nu vad in Bucuresti parinti care isi duc copiii la scoala sau la gradinita, pe bancheta din spate fara centura sau, mai rau, pe scaunul din fata. Oameni care par sa aiba un anumit statut material, oameni carora nu le lipsesc mijloacele de informare si, cu siguranta, oameni care cunosc legea, dar, ce este cel mai grav: oameni care in mod constient incalca legea si isi pun in pericol propriii copii. Isi pun singuri in pericol ce au mai de pret pe lume! Pare un paradox, dar acest paradox se intampla zilnic in Romania…

Va las la final un filmulet despre ce inseamna un impact la o viteza medie spre mica, in cazul unui copil care nu este protejat de un scaun auto si imi exprim speranta ca vom ajunge si noi sa traim momentul cand, si in Romania, va trece un an in care niciun copil sa nu isi mai piarda viata pe sosele.

(Visited 386 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *