Dulceata de ardei iuti (sos chilli dulce-picant facut in casa)

Anul trecut am descoperit cea mai faina reteta de sos chilli dulce-picant pentru iubitorii gustului iute in mancaruri. Si eu si sotul meu mancam picant, ne plac ardeii iuti si sosurile picante. De ceva ani era abonatii acestui sos, foarte bun la gust, intr-adevar, dar care contine o multime de E-uri si nu e ieftin deloc in comparatie cu reteta de mai jos. Prcatic, cu aproximativ 15 lei, ai sos pentru un an intreg..un sos facut in casa, care stii exact ce contine.

Asadar, reteta de baza e una simpla: cantitati egale din ARDEI IUTI PICANTI + OTET + ZAHAR.

Eu am adaptat-o astfel:

  • 1 kg de ardei iuti (800 de grame foarte picanti + 300 de grame de ardei bulgaresti) + 2-3 gogosari pentru aroma
  • 1 kg de otet
  • 1 kg de zahar.
P1130987

Cea mai dificila etapa este cea curatarii ardeilor. Va sfatuiesc sa folositi manusi. Dupa ce am curatat ardeii, i-am maruntit la robot, iubitul meu robot, de care sunt atat de mandra (imaginati-va ce ar fi insemnat sa ii mai si maruntesc la cutit).

 P1110640 P1110641

Intre timp, am pus pe foc zaharul si otetul. Atunci când incepe sa fiarba otetul (automat, zaharul s-a si topit), ama adaugat ardeii si am lasat pe foc aproximativ o ora. Eu nu am vrut sa imi iasa foarte vascoasa, pentru ca oricum devine mai densa dupa ce se raceste.

P1110642

Am pus dulceata in borcane (fara sterilizare).

P1110643
P1130999
P1140010

Pofta buna! Gustul e genial si merge de minune langa o friptura aromata de porc, vita, pui, etc etc

(Visited 1.661 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.