Anul trecut am descoperit cea mai faina reteta de sos chilli dulce-picant pentru iubitorii gustului iute in mancaruri. Si eu si sotul meu mancam picant, ne plac ardeii iuti si sosurile picante. De ceva ani era abonatii , intr-adevar, dar care contine o multime de E-uri si nu e ieftin deloc in comparatie cu reteta de mai jos. Prcatic, cu aproximativ 15 lei, ai sos pentru un an intreg..un sos facut in casa, care stii exact ce contine.
Asadar, reteta de baza e una simpla: cantitati egale din ARDEI IUTI PICANTI + OTET + ZAHAR.
Eu am adaptat-o astfel:
- 1 kg de ardei iuti (800 de grame foarte picanti + 300 de grame de ardei bulgaresti) + 2-3 gogosari pentru aroma
- 1 kg de otet
- 1 kg de zahar.
Cea mai dificila etapa este cea curatarii ardeilor. Va sfatuiesc sa folositi manusi. Dupa ce am curatat ardeii, i-am maruntit la robot, , de care sunt atat de mandra (imaginati-va ce ar fi insemnat sa ii mai si maruntesc la cutit).
Intre timp, am pus pe foc zaharul si otetul. Atunci când incepe sa fiarba otetul (automat, zaharul s-a si topit), ama adaugat ardeii si am lasat pe foc aproximativ o ora. Eu nu am vrut sa imi iasa foarte vascoasa, pentru ca oricum devine mai densa dupa ce se raceste.
Am pus dulceata in borcane (fara sterilizare).
Pofta buna! Gustul e genial si merge de minune langa o friptura aromata de porc, vita, pui, etc etc