Reper istoric 6 iunie
1889: Turnul Eiffel a fost deschis oficial spre vizitare publicului in cadrul expozitiei universale din Paris. Ideea construirii turnului a aparut in 1889, cand guvernul francez a decis ca in onoarea centenarului Revolutiei franceze, sa organizeze o expozitie internationala. Autoritatile au initiat si un concurs de proiectare a unui monument care sa fie amplasat in centrul Parisului, in Champ-de-Mars. Au fost trimise peste 100 de proiecte, in final fiind selectat cel trimis de Gustave Eiffel, un inginer necunoscut la acea vreme. El a propus comisiei construirea unui turn de otel care sa depaseasca ca inaltime orice cladire din capitala Frantei. Turnul a fost cea mai inalta constructie din lume pana in 1930 cand a fost finalizata cladirea Chrysler din New York. Turnul Eiffel este inalt de 984 de picioare si este asamblat din peste 18.000 de piese metalice, legate intre ele cu mai mult de un milion de nituri. Structura de otel este sustinuta de patru stalpi de piatra, din care se ridica patru coloane care se unesc, formand un singur turn vertical. Platformele, fiecare cu cate o punte de observatie, sunt situate la trei nivele. Ascensoarele urca in curba de-a lungul stalpilor. In 1909, celebra constructie a fost salvata de la demolare doar pentru ca pe aceasta era montata antena pentru transmisiunile radio. Proprietarii terenurilor pe care era construit turnul au cerut ca acesta sa fie mutat ori distrus ca sa isi poata reintra in drepturi, pentru ca ei au incheiat cu organizatorii expozitiei universale un contract de inchiriere pe 20 de ani.
Alte evenimente importante din 6 iunie
1549:Henric II a intrat triumfal in Paris, evenimentul fiind ilustrat artistic de Jean Goujon.
1638: A incetat din viata filozoful si teologul olandez Cornelius Otto Jansen.
1639: A fost incheiata constructia Bisericii ”Trei Ierarhi” din Iasi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu. Aici sunt inmormantati domnitorii Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir si Al. I. Cuza.
1683: La Oxford a fost inaugurat primul muzeu public din lume „Ashmolean Museum of Art and Archeology”.
1716: A murit (ucis de turci) Constantin Cantacuzino, stolnic, diplomat, istoric si geograf; reprezentant de seama al umanismului in Tarile Romane; adept al unei politici antiotomane; a intocmit o harta a tarii Romanesti (prima lucrare cartografica romaneasca, tiparita in greceste la Padova, in anul 1700); autor al unei „Istorii a Tarii Romanesti” (neterminata), in care sustine, cu o argumentatie solida, originea romanica, unitatea si continuitatea poporului roman pe teritoriul Daciei
1791: Palatul Luvru din Paris a fost transformat in muzeu, prin decretul purtand aceasta data.
1849: Trupele tariste, chemate de Curtea de la Viena, trec in Transilvania si Ungaria pentru inabusirea revolutiei.
1858: S-a constituit colonia engleza Queensland (Australia).
1859: A murit Alexander von Humboldt, naturalist, arheolog, explorator si geograf german.
1872: A fost infiintata Agentia Diplomatica Romana la Berlin.
1883: Moare Ciprian Porumbescu, compozitor si dirijor roman.
1888: Victor Babes a initiat primele campanii de vaccinari antirabice la Bucuresti.
1893: A murit Iuliu Popper, considerat drept cel mai mare explorator roman al Americii de Sud.
1899: Romania a participat la prima Conferinta a Pacii, care a avut loc loc la Haga, unde s-a incheiat Conventia asupra reglementarii pasnice a conflictelor internationale.
1904: A murit chimistul britanic Alexander Williamson. Descoperirile sale cu privire la structura alcoolului si a eterilor i–a permis sa clasifice componentele organice in diferite tipuri in conformitate cu structura lor.
1906: S-a deschis, in Bucuresti, „Expozitia generala romana” la 40 de ani de regalism.
1919: A murit scriitorul american Lyman Frank Baum, autorul cartii “Vrajitorul din Oz”.
1925: A fost fondata compania americana producatoare de automobile “Chrysler”.
1930: Restauratia carlista. Carol al II-lea s-a reintors in tara, intrand ilegal, cu pasaport fals.
1932: Alexandru Vaida-Voievod a fost ales presedinte al Consiliului de Ministri
1938: A incetat din viata Octavian Goga, poet, publicist si om politic, fost prim-ministru al Romaniei, intre decembrie 1937 si februarie 1938.
1942 – SUA a declarat razboi Romaniei si Bulgariei, declansandu-se in zilele urmatoare expeditiile aeriene americane asupra tarii noastre, in special asupra Prahovei (Al Doilea Razboi Mondial)
1944: A avut loc debarcarea trupelor aliate in Normandia.
1949: A murit poetul belgian Maurice Polydore Marie Maeterlinck, laureat al premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1911.
1960: La Bucuresti, atleta Iolanda Balas a stabilit un nou record mondial la saritura in inaltime: 1,85 m.
1961: A murit Lucian Blaga, filosof, dramaturg, poet si eseist roman.
1961: Moare Carl Gustav Jung, psiholog si psihiatru elvetian, intemeietorul psihologiei abisale
1961: Primul titlu de campion mondial al lumii cucerit de un luptator roman este obtinut de Valeriu Bularca la Campionatul mondial de lupte greco-romane de la Yokoham.
1968: A fost asasinat, la Los Angeles, senatorul Robert F.Kennedy, fratele presedintelui american, J.F. Kennedy.
1971: A fost lansata nava Soiuz-11, prima nava cosmica de transport, intr-o misiune ce a durat 23 de zile, 17 ore si 40 de minute.
1984: A avut loc, la Palatul Sporturilor din Bucuresti, gala de adio a gimnastei Nadia Comaneci. Sportiva a primit cu aceasta ocazie din partea presedintelui Comitetului International Olimpic, Juan Antonio Samaranch, Ordinul Olimpic.
1987: A fost dat in folosinta pasajul Unirea din Capitala, cel mai lung pasaj subteran auto bucurestean, cu o lungime de 900 de metri din care 600 sunt acoperiti.
1991: A murit Gheorghe Pitut, poet si prozator
1992: A incetat din viata actrita si cantareata germana Marlene Dietrich.
1996: A murit geneticianul american George Snell; a descoperit factorii ereditari care regleaza posibilitatea efectuarii homogrefelor; Premiul Nobel pentru medicina pe 1980, impreuna cu conationalul sau Baruj Benacerraf si francezul Jean Dausset
1997: A fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei din Bucuresti.
Zile de nastere vedete si personalitati
1875: S-a nascut Thomas Mann, scriitor german. Se naste la Lubeck, intr-o familie instarita, tatal sau fiind un important negustor de grane si, totodata, senator. A urmat studiile in orasul natal, apoi se stabileste in Munchen, unde incepe sa lucreze la o societate de asigurari. Tot in aceasta perioada incepe o colaborare cu o publicatie satirica, dar, plictisit, pleaca impreuna cu fratele sau intr-o lunga calatorie in Italia. La revenire, in 1898, publica prima carte ”Micul domn Friedemann” si incepe sa se afirme ca scriitor. S-a casatorit in 1905 cu fiica unui profesor universitar, avand sase copii impreuna cu sotia sa Katia Pringsheim. Patru dintre ei au mostenit talentul tatalui lor, devenind si ei scriitori. In 1926 a devenit membru al Academiei de literatura prusiene, iar trei ani mai tarziu a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatura. Este nevoit sa paraseasca Germania dupa ce nazistii il pun intr-un con de umbra, ii confisca averea si ii anuleaza toate titlurile. S-a stabilit o vreme in Franta, apoi in Elevetia, pentru ca apoi sa ajunga in Statele Unite. In ultima parte s-a reintors in Europa, unde a continuat sa scrie si sa sustina conferinte in marile universitati. In 1955, pe 12 august a incetat din viata la Zurich.
1599: S-a nascut Diego Velazquez, pictor spaniol
1606: S-a nascut Pierre Corneille, scriitor francez.
1681: S-a nascut Giovanni Domenico Santorini, anatomist, care a facut numeroase descoperiri ce-i poarta numele.
1758: S-a nascut Maximilien Robespierre, unul dintre conducatorii Revolutiei Franceze.
1799: S-a nascut Alexandr Puskin, poet rus
1812: S-a nascut Ivan Goncearov, scriitorul rus
1834: S-a nascut Al Sihleanu, poet.
1835: S-a nascut Stefan Falcoianu, general (sef al Statului Major in Razboiul de independenta/1877-1878), matematician si istoric.
1868: S-a nascut Robert Falcon Scott, exploratorul englez al Antarcticii.
1871: S-a nascut Victor Grignard, chimist francez, a descoperit compusii organomagnezieni, care au permis realizarea unui numar mare de sinteze in chimia organica. Laureat cu premiul Nobel pentru Chimie pe 1912.
1874: S-a nascut Charles-Adolphe Cantacuzene, poet roman de limba franceza.
1880: S-a nascut Ernst Ludwig Kirchner, pictor si grafician reprezentant de seama al expresionismului german.
1894: S-a nascut Sabin Dragoi, compozitor, cercetator in domeniul etnografiei si al folclorului.
1895: S-a nascut Rudolph Valentino, actor italian.
1902: S-a nascut Max Ophuls (Oppenheimer), regizor german.
1906: S-a nascut chimistul Petre George Spacu; lucrari in domeniul chimiei anorganice, al combinatiilor complexe si al chimiei analitice.
1915: S-a nascut Orson Welles, regizor american.
1917: S-a nascut Ion Ratiu, om politic, membru marcant al PNTCD.
1925: S-a nascut Maximilian Baltanoiu. De numele lui se leaga proiectarea, realizarea si dotarea laboratoarelor generale si de incercari nedestructive de la Electroputere Craiova precum si asimilarea locomotivelor electrice si Diesel-electrice.A contribuit la introducerea si folosirea pieselor formate din pulberi.
1931: S-a nascut Miron Georgescu, scriitor.
1932: S-a nascut David Scott, astronaut american care a efectuat trei iesiri in Cosmos.
1941: S-a nascut filosoful Ilie Parvu; contributii in filosofia stiintei si in metafizica
1946: S-a nascut Jeana Gheorghiu, jurnalista, realizatoare TV.
1953: S-a nascut Tony Blair, premier al Marii Britanii si lider al Partidului Laburist.
1955: S-a nascut Tino Furtuna, muzician roman, membru al trupei Holograf.
1956: S-a nascut Bjorn Borg, jucator suedez de tenis.
1961: S-a nascut George Clooney, actor american.
Calendar religios 6 iunie
Calendar crestin ortodox: Cuviosii: Visarion si Ilarion cel Nou; Sf.Mc.Ghelasie
Calendar crestin greco-catolic:
Cuv Visarion facatorul de minuni si Ilarion cel Nou
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Norbert, ep.