Am descoperit de curand una dintre noile iubiri in materie de carti pentru Alexandru (6 ani): Statele lumii: Steaguri si steme de Balogh Laszlo, de la editura CASA.
De pe la varsta de 4-5 ani, Alex a inceput usor-usor sa distinga notiunile de spatiu, localizare, distanta. Plecarile noastre la bunici l-au ajutat foarte mult sa faca usor distinctia intre orase, sa realizeze ca lumea se intinde dincolo de Bucuresti si ca exista un intreg univers de descoperit. A invatat cu greu ce inseamna capitala si ca Bucuresti este capitala Romaniei. Dar Romania, ce este Romania?
E destul de greu sa explici unui copil prescolar ce inseamna un stat, mai ales unui copil care inca nu a pasit nicaieri in afara tarii. Dar am incercat usor, prin povestiri si imagini sa il facem sa inteleaga unele dintre caracteristicile esentiale pentru acest concept greu de tradus in imagini in mintea unui copil de 5 ani. I-am vorbit astfel despre ce inseamna teritoriu, granite, limba si am incercat sa-i prezint in mod amuzant cateva dintre statele lumii si prin ceea ce se diferentiaza ele. De exemplu: italienii sunt renumiti pentru paste (el adora pastele), chinezii mananca foarte mult orez, cangurii traiesc in Australia si asa mai departe.
De anul trecut de cand a asistat la ceremonia de ziua nationala a Romaniei, Alex a inceput sa fie fascinat de tot ceea ce inseamna steagurile lumii si a fost placut surprins sa afle ca fiecare stat isi are propriul drapel, cu steme si culori distincte, iar de atunci a inceput o cursa nebuna in a cunoaste si a recunoaste steagurile lumii.
De foarte mare ajutor ne-a fost cartea Statele lumii: Steaguri si steme de Balogh Laszlo, de la editura CASA, pentru ca se bazeaza foarte mult pe vizual. Copiii pana la varsta de 6-7 ani invata cel mai mult cu ajutorul imaginilor, iar aceasta carte reuseste sa transmite prin imagini viu colorate (si pagini calitative) informatii esentiale, scurte dar cuprinzatoare pentru mintea unui copil.
In fiecare seara inainte de culcare Alex isi alege cate o tara din aceasta carte si parcurgem impreuna o calatorie fascinanta, descoperind impreuna lucruri remarcabile despre fiecare dintre statele lumii. E un exercitiu foarte educativ, dar si o activitate distractiva, deoarece cartea prezinta intr-un mod atractiv prin ce se remarca fiecare tara in lume.
Va invit sa descoperiti aceasta carte. Mie imi pare rau ca aceasta carte nu era tradusa in limba romana cand Alex avea 3-4 ani, pentru ca la aceasta varsta copiii sunt fascinati de culori si au o memorie vizuala fantastica. Iar cartea este fantastica si pentru noi, adultii, am fost surprinsa sa aflu informatii despre care nu aveam habar. Mai ales ca datele sunt si actualizate, cartea fiind de aparitie recenta, acum in anul 2016.
Ce semnificatie au cele trei culori de pe drapelul romanesc?
Ce simbolizeaza cele cinci stele galbene de pe drapelul Chinei?
Stiati ca in Canada se afla cea mai lunga strada din lume?
Stiati ca exista o Insula a Craciunului? Dar si o Insula a Pastelui?
Stiati ca Spania este producatorul numarul 1 de ulei de masline din lume?
Cartea poate fi comandata direct de la editura CASA, de aici. Costa mai putin decat o jucarie pompoasa, este si educativa si distractiva in aceasi timp! Va invit si pe voi sa descoperiti minunata lume a Steagurilor lumii. 🙂