Ghidul celor mai bune proiecte stiintifice scolare

Orice ora de curs din scolile noastre in secolul XXI ar trebui sa aiba la baza proiecte stiintifice. Pentru cultura lor generala si mai ales avand in vedere lumea pentru care ii pregatim pe copiii nostri, stiintele ar trebui sa se numere printre materiile de baza predate in scoala si in afara scolii. Ghidul celor mai bune proiecte științifice școlare ii ajuta pe copii cum sa isi construiasca ei propiul proiect stiintific scolar.

Asa cum sugereaza si titlul, cartea este un ghid pentru elevi (si profesori, as adauga eu) care ii ajuta sa gandeasca logic si in etape derularea unui proiect stiintific.

Un proiect stiintific este practic o investigatie, care necesita un plan si presupune: culegerea datelor experimentale si interpretarea lor, formularea concluziilor. Copiii invata cel mai bine empiric, prin experimente, pentru ca in acest mod percep lumea inconjuratoare mai usor. Metoda experimentelor este atractiva pentru copii si ii ajuta foarte mult sa inteleaga cum functioneaza lumea.

Orice experiment are la baza o metoda stiintifica, ce presupune:

  1. Sa observi o anumita activitate din lumea inconjuratoare
  2. Sa te gandesti la o explicatie posibila (ce se numeste ipoteza)
  3. Sa folosesti aceasta ipoteza pentru a face predictii referitoare la activitatea respectiva
  4. Sa testezi acele predictii
  5. Sa tragi o concluzie privind ipoteza ta (daca a fost corecta sau nu).

Cartea are o utilitate foarte mare, pentru ca, pe langa prezentarea metodei, ne ofera si 50 de idei de proiecte stiintifice, explicate pe intelesul copiilor.

Cartea poate fi achizitionata separat sau, mult mai avantajos, intr-un pachet de 5 carti intitulat Micul Cercetator, care cuprinde urmatoarele 5 titluri:

 

 

 

(Visited 532 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *