Cu istoria te intalnesti in fiecare zi, de vrei sau nu vrei. Nu o poti ignora. Este peste tot prezenta, fie intr-un nume de bulevard sau de muzeu, fie intr-o zi de sarbatoare nationala sau intr-o statuie sau stirile de zi cu zi.
Asa ca am decis sa ne imbogatim biblioteca de acasa cu inca o carte din marea librarie libris.ro . Am optat pentru o carte care spune povestea primilor oameni din fruntea tarii, de la nașterea Romaniei pana in prezent: Enciclopedia sefilor de stat si de guvern ai Romaniei sub semnatura lui Nicolae C. Nicolescu.
Cartea contine biografiile a celor 72 de conducatori ai Romaniei, prezentate (pe parcursul a celor 382 de pagini) intr-un stil obiectiv si accesibil oricarui cititor. Stiati, de pilda, ca Octavian Goga a detinut functia de prim-ministru (pentru nici 2 luni)? Ca am avut si un patriarh (Miron Cristea) in aceasta pozitie?
Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii! obisnuia sa spuna marele Nicolae Iorga. Intr-adevar, istoria ne ajuta sa stim cine suntem, de unde venim si incotro ne indreptam. Incerc sa ii insuflu si lui Alex dragostea fata de aceasta stiinta. Nu vreau ca Alex sa cada in capcana celor care se limiteaza a considera o istoria drept o simpla insiruire de date, ci sa fie curios a cunoaste povestea fiecarei întâmplări si a fiecarei persoane care a contribuit la infaptuirea neamului romanesc.
Si pentru ca, da, recunosc, am un pitic in ceea ce priveste matematica, bineinteles ca i-am facut lui Alexandru o noua surpriza si am achizitionat inca o culegere de matematica pentru acasa. Un instrument perfect pentru parintii care doresc sa lucreze suplimentar cu ai lor copii, acasa.
Alexandru este acum in clasa a III-a, dar am optat pentru un breviar teoretic cu exercitii si probleme rezolvate pentru clasa a V-a.
De ce? Pentru ca multe dintre exercitiile de inceput din clasa a V-a sunt de fapt pentru fundamentarea cunstintelor acumulate in clasele a III-a si a IV-a. Iar aceasta culegere contine si elemente teoretice, asa ca putem merge un pic inainte cu materia.
Ca tot facem homeschooling in vreme de Covid. 🙂 Incepe sa imi placa…
Cred ca mi-am ratat cariera, as fi putut fi un invatator de succes, asa imi spune Alexandru, cel putin. Nu insist pe calcule goale, ci incerc de fiecare data sa ii provoc gandirea si sa ii stimulez imaginatia. Prefer sa facem 2-3 probleme de performanta intr-o zi decat 2 pagini de calcule repetitive. Ma intereseaza sa inteleaga metoda si mai putin sa bifam cantitatea.
Sa fiti bine, dragilor!