Ce poate fi mai frumos decat sa stai cu o cana de cafea aromata in mana, pe un fotoliu in casa privind fulgii de zapada cazand usor intr-o zi insorita de iarna la munte si sa te delectezi cu una dintre cele mai savuroase carti citite in ultima vreme?
Am descoperit pe site-ul Libris.ro romanul autobiografic al lui Gheorghe Florescu – Confesiunile unui cafegiu, aparut la editura Humanitas, in noiembrie 2008 si devenit in scurt timp un best-seller. Auzisem de Gheorghe Florescu, stiam ca este unul dintre putinii cafegii ai Bucurestiului de altadata si de acum, imi propusesem sa ii calc pragul magazinului sau, stiam ca e un adevarat maestru in tot ceea ce tine de universul cafelei. Ceea ce nu stiam si am descoperit cu aceasta carte minunata este talentul scriitoricesc deosebit ale acestui om, un talent remarcabil si o incredibila memorie a detaliilor.
Cartea te introduce usor si duios in lumea Bucurestiului de altadata, pe vremea cand concura in rafinament cu marile capitale europene, cu pravalii si negustori. Aflam astfel despre nasterea intr-o biserica in timpul unui bombardament german (1944), cu radacini oltenesti din partea mamei sale.
Cu un stil savuors si duios, Gheorghe Florescu ne prezinta apoi copilaria sa, in Bucurestiul anilor ’50 in zona Dudesti si Vitan, una dintre cele mai puternice zone comerciale ale capitalei la acea vreme, cu negustori armeni, evrei, greci. Pentru cine a crescut in Bucuresti (sau pentru cei care locuiesc acum in capitala), este o placere imensa sa patrunzi in lumea Bucurestiului de altadata, sa faci comparatie intre cartierele pe care le descrie in detaliu Florescu aici (cum erau pre vremuri si cum arata acum), cu stradutele care si-au pastrat numele, dar care s-au schimbat atat de mult timp de atunci. Arestarea tataului sau de catre comunisti l-au introdus intr-o noua etapa a vietii sale, care a continuat cu „anjajarea” sa ca baiat de pravalie in magazinul unchilor sai.
Adolescenta l-a purtat apoi pe strada Batistei la numarul 7, unde Ohanes Aznavurian i-a predat primele lectii in prelucrarea cafelei si unde a avut ocazia sa-si cunoasca mentorul, pe fostul furnizor al Casei Regale, armeanul Avedis Carabelaian, de la care a învăţat meşteşugul cafelei.
„Avedis se trăgea dintr-o familie cu tradiție în comerțul cu cafea. Un strămoș de-al lui a înființat primul magazin de cafea din lume, în 1530, la Damasc, Siria. În 1915, întreaga familie Carabelian a fost ucisă în timpul „Genocidului armenilor” comis de armata turcă. A scăpat doar Avedis și tatăl său, Garabet”.
Aici a învăţat Gheorghe Florescu povestea cafelei si aici a devenit un adevărat cafegiu. „Principala lecţie pe care am primit-o de la mentorul meu, Avedis Carabelaian, consta în «iubirea aproapelui», ceea ce se traduce in respectul fata de client”.
În primăvara anului 1971, Florescu preia unul dintre cele mai selecte magazine de cafea din Capitală, de pe strada Hristo Bote, înființat în centrul orașului de către mentorul sau, Avedis Carabelaian, aflat atunci la varsta pensionarii si care a emigrat doi ani mai tarziu in Statele Unite. Acest loc a devenit treptat un adevărat punct de reper al boemei artistice a Capitalei, caruia i-au calcat pragul Nichita Stanescu, Emil Botta, Marin Preda, Toma Caragiu, Radu Beligan, Florin Piersic.
Cutremurul din 1977 distruge cladirea si aduce cu sine apoi un declin, culminat cu arestarea lui Gheorghe Florescu si condamnarea acestuia – ca tap ispasitor – la 12 ani de inchisoare (din care va executa doar trei). In 2000 este reabilitat. Aflam din carte totodata detalii picante din epoca ceausista, despre dedesubturile aşa-numitului „comerţ socialist“, pentru ca mult timp afacerea sa a fost „protejata” de Securitate.
Dar mai bine va las pe voi sa descoperiti povestea acestui personaj fabulos. Cartea ii va incanta cu siguranta pe cei care si-au trait tineretea in comunism, dar si pe cei care vor sa descopere lumea Bucrestiului anilor 50-80, dar si sa afle totul despre universul celei mai iubite bauturi din lume: cafeaua!
Confesiunile unui cafegiu a fost apreciata de criticul literat Dan C. Mihailescu drept cartea anului 2008. Este intr-adevar, o carte savuroasa, numai buna de citit cu o cafea aromata in fata.
Gheorghe Florescu este un PERSONAJ, un om cu o viata de film, cu un talent scriitoricesc uimitor, o adevarata enciclopedie in tot ceea ce tine de universul si mestesugul cafelei, dar mai presus de toate, un profesionist si un om care pune suflet in tot ce face. Recunoasterea si succesul de pe urma acestei carti l-au ajutat sa isi indeplineasca visul de o viata, astfel ca la 7 iulie 2010, Gheorghe Florescu a deschis, împreună cu familia sa, primul magazin de cafea gourmet din București, reînnodând cea mai bună tradiție a vechilor cafegii armeni, din punctul în care o lăsase, fără voia lui, în urmă cu 25 de ani.
In prezent lucreaza la o noua carte, care se va numi Juramantul unui cafegiu.