O istorie a lumii moderne 1920-2000

Am descoperit pe site-ul Libris cartea O istorie a lumii moderne 1920-2000 scrisa de Paul Johnson, un bine-cunoscut ziarist şi istoric englez, si tradusa la editura Humanitas .

o-istorie-a-lumii-moderne-1920-2000_1_fullsize

Cartea, aparuta in prima editie in 1983 si revizuita 9 ani mai tarziu, dupa caderea comunismului, nu e o simpla carte de istorie, ci ofera un tablou multilateral asupra lumii moderne, din 1920 pana in 2000, în care viziunea istorică se îmbină cu perspectiva critică.

Paul Johnson priveste secolul XX din unghiul unui istoric al ideilor, mentalităţilor şi pasiunilor colective, analizand evenimentele care au marcat acest secol din perspectiva impactului al marilor inovatori in stiinta asupra omenirii, dar si al marilor protagonisti din sfera politică, militară, economică, religioasă sau filozofică.

Astfel, principalele coordonate sub semnul carora sta secolul XX, sunt, in viziunea sa, revolutia stiintifica a lui Einstein, primele utopii despotice, aparitia fascismului, declansarea conflagratiilor mondiale, colectivizarea din anii ’70, Razboiul Rece sau ororile genocidului.

Teoriile lui Einstein, Freud si ale lui Nitzsche au marcat profund acest secol, inlocuind valorile traditionale ale secolului XIX prin noi concepte si preceptii asupra lumii. Mi s-a parut foarte intersanta perspectiva lui Johnson potrivit caruia lumea moderna (secolul XX) a inceput, in realitate, odata cu descoperirea facuta de catre Einstein a celebrului si neintelesului principiu al relativitatii : „Nu exista miscare absoluta”.

Paul Johnson prezinta intr-un stil foarte atractiv si usor de citit personalitatea marilor figuri care au marcat secolul XX, de la Lenin, Mussolini si Hitler, Stalin la liderii generatiei Bandung –  Nasser , Nehru, Ben Bella, Geddafi, Indira Ghandi, Sukarno. Anii 70 sunt priviti din perspectiva problemei Lumii a Treia sau razboiului Nord-Sud, dar si a aparitiei terorismului. Ultimul capitol este dedicat eliberarii de sub jugul comunist ale tarilor din Europa de Est, culminata cu destramarea URSS, atingand si alte probleme care au marcat sfarsitulu secoluuli XX, cum ar fi virusul SIDA sau curentul ecologist.

Cateva concluzii obiective ale lui Johnosn cu care rezonez mi-au atras atentia:

– Marea Britanie si Franta, chiar si fara America, i-ar fi putut tine piept lui Hitler  in 1933-1934, daca ar fi fost amandoua hotarate si dispuse sa actioneze concertat! Un adevar care se aplica perfect si istoriei zilelor noastre, din pacate!

– Ascensiunea lui Stalin si Hitler la puterea absoluta a dat o lovitura decisiva uneli lumi deja instabile, anuntand ceea ce Johnson plastic numeste „zenitul agresiunii”. Urmeaza 1941, un an crucial, de rascruce, in care Hitler si Stalin au jucat sah cu omenirea.

– In ascensiuna sa, Stalin a fost „ajutat” in fiecare etapa de democratiile occidentale (in speta Churchill si Roosevelt), asigurand supravietuirea Uniunii Sovietice.

– Ironic, cursa pentru producerea armei nucelare s-a intensificat pe masura ce necesitatea ei militara s-a diminuat (suna familiar, nu?!).

– Antonio Salazar in Portugalia si Franco in Spania s-au dovedit nu numai cei mai logevivi, dar si de de parte cei mai eficienti dinre dictatorii antebelici, asadar, considera Johnson, pe buna dreptate, ca istoria va arunca asupra lor o lumina favorabila.

– Chiar si la 3 decenii dupa incheierea razboiului, Europa democratica, in ciuda bogatiei ei crescande, era inca dependenta pentru securitatea ei, nu numai de garantiile Americii transatlantice, ci si de prezentafizica continua a fortelor americane. O chestiune valabila si astazi, as adauga eu.

Evenimentul extraordinar al epocii moderne a fost acela ca nu a disparut credinta religioasa (asa cum prezisesera ferm Marx, Durkheim, Lenin sau Sartre), in ciuda fascismului, nazismului sau a comunismului, a altor tentative de utopism umanist sau ideologii ale eliberarii sexuale.

Meritul lui Johnson este ca a reusit sa surprinda intr-o singura carte toate elementele definitorii ale secolului trecut, printr-o analiza completa la toate nivelurile – individ, stat, sistem, o perspectiva multilaterala, nu o reprezentare seaca a evenimentelor, cu una privita din toate unghiurile de analiza, de la istorie, stiinta, religie, filozofie, politica. Cu toate acestea, stilul e unul accesibil, placut, astfel incat lectura acestei carti devine o activitate relaxanta, un adevarat prilej de desfatare intelectuala, asa cum au remarcat criticii.

Pe buna dreptate, O istorie a lumii moderne 1920-2000 de Paul Johnson poate fi considerata una dintre cele mai valoaroase 100 de carti din secolul trecut, asa cum au apreciat-o, de altfel, si criticii de profil.

Cartea se poate comanda cu livrare gratuita prin curier de pe siteuul www.libris.ro, de aici.

(Visited 273 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *