Timp de cateva luni bune, de pe la 7 luni pana la 1 an si 4 luni (data ultimelor analize, care au iesit bune, yay!), Gogo a tot fost suspectat de anemie feripriva. Cum ne-am autosesizat noi, ca parinti? Gogo parea palid la fata si asa am hotarat sa ii facem primele analize de sange. Instintul nostru a functionat si de acea data, intr-adevar, analizele piticului nostru indicau anemie feripriva.
Ca urmare, la indicatiile medicului pediatru, am urmat un tratament cu Ferrum Haussmann, repetat (timp de 2 luni, la cateva luni distanta). I-am dat sa pape si mai multa carinta (cantitativ) si am incercat sa ii suplimentez din alimente si sa ajut absorbtia fierului cu cat mai multe fructe.
Am renuntat la tratamentul cu Ferrum Hausmann pentru ca 1. nu mai era nevoie (analizele piticului erau demonstrative in acest sens) si 2. prefer (si pe viitor) sa nu ii mai dau „chimicale” si sa ajut organismul sau cu alte metode mai naturale. Asa ca am apelat la tratamente homeopate.
Anemia feripriva (prin carenta de Fier)
Anemia feripriva este o anemie hipocroma (hematii palide) ale carei cauze pot fi: depozite de fier reduse la nastere, alimentatie saraca in fier, nevoi crescute de fier (nastere, alaptare), hemoragii diferite( uterine, gastrointestinale, hemoragii oculte -in cadrul unor tumori).
Manifesterile clinice ale anemiei feriprive sunt urmatoarele:
Anemiile feriprive usoare in cazurile usoare ar putea sa nu provoace simptome evidente. Daca anemia este accentuata simptomele pot fi:
– slabiciune, oboseala si lipsa rezistentei la efort
– dispnee (respiratie anevoioasa) in timpul exercitiilor
– cefalee (dureri de cap)
– dificultati in concentrare
– irascibilitate
– stari de ameteala
– tegumente palide
– dorinta de a ingera substante care nu sunt neaparat comestibile (pica). In particular, o pofta pentru inghetata poate fi un semn de anemie din lipsa de fier.
– tahicardie (bataile inimii foarte rapide)
– unghiile de la maini si picioare foarte fragile
– buzele crapate
– limba depapilata (neteda) si dureroasa.
– slabiciune, oboseala si lipsa rezistentei la efort
– dispnee (respiratie anevoioasa) in timpul exercitiilor
– cefalee (dureri de cap)
– dificultati in concentrare
– irascibilitate
– stari de ameteala
– tegumente palide
– dorinta de a ingera substante care nu sunt neaparat comestibile (pica). In particular, o pofta pentru inghetata poate fi un semn de anemie din lipsa de fier.
Alte semne pot fi:
– tahicardie (bataile inimii foarte rapide)
– unghiile de la maini si picioare foarte fragile
– buzele crapate
– limba depapilata (neteda) si dureroasa.
Bebelusii si copii mici care au anemie din lipsa de fier pot sa nu creasca precum ar trebui si sa aiba retard (intarzieri) in dezvoltarea de abilitati precum mersul si vorbitul. Copii pot fi iritabili si sa aiba deficit de atentie (perioade scurte in care se pot concentra). Aceste probleme de obicei dispar atunci cand dispare deficienta de fier.
Posibile cauze
Anemia carentiala feripriva poate surveni ca urmare a mai multor factori:
1. Aportul insuficient de fier apare in urmatoarele conditii:
– alimentatia artificiala prelungita, cu lapte de vaca sau lapte praf. Laptele de vaca este un aliment sarac in fier, de aceea majoritatea preparatelor pentru sugari sunt imbogatite cu fier. – nu a fost cazul
– alimentatia excesiva cu fainoase
– absenta carnii din alimentatie
– absenta alimentelor de origine animala (regim vegetarian exclusiv)
– prematuritatea
– diversificarea incorecta si tardiva a dietei
2. Malabsorbtia fierului apare in diferite afectiuni: diaree cronica, parazitoze intestinale, malnutritie.
3. Pierderi de sange in cantitati mici si repetate:
– La nou-nascuti: sangerari din cordonul ombilical, ligatura precoce a cordonului ombilical.
– La sugari si copii: hernie diafragmatica sau hiatala, parazitoze intestinale, alergie la proteinele din laptele de vaca, polipi rectali sau polipoze intestinale (sangerare digestiva cronica), angiom intestinal, etc.
Diagnosticul anemiei feriprive presupune efectuarea unor analize cum sunt: hemograma, examinarea maduvei osoase, dozarea sideremie, feritina serica, capacitatea totala de legare a fierului necesare diagnosticului diferential cu alte anemii hipocrome si anume: talasemia, anemia din bolile cronice, anemia sideroblastica.
Cam toate analizele de mai sus i le-am efectuat si noi piticului pentru a ne linisti in totalitate! si suntem multumiti ca au iesit foarte bine rezultatele! 🙂
surse: www.anima.ro
www.sfatulmedicului.ro
(Visited 203 times)
Buna ziua va rog sfatuiti ma si pe mine cum ați administrat fierul , baietelul meu are un an si doua luni si trebuie sa luam in doua reprize 25de picaturi de fe si 5 de vit c , cum sa procedam ? E bine in suc , sau cum sa fac sa îl accepte ? Si încă o rugaminte , ce ați gatit ? Ceva retete , sa îl ajut si pe partea alimentării .
Buna ziua! din pacate, nu imi permit sa dau un raspuns intrebarii dvs, intrucat nu am studii de medicina si nu vreau sa intru intr-un domeniu pe care nu il cunosc, decat prin prisma propriei experiente! si copilul meu a fost diagnsticat cu anemie feripriva (la 9 luni), dar am tratat-o imediat, prin suplimente de fier la indicatiile medicului, plus o aliemnattie si mai bogata in fier (mai multa carne si mai multe oua).
buna ziua. am o nepotica de 1an si 4luni cu anemie feripriva.mama fetitei a fumat un pachet de tigari pe zi in timpul sarcinei si alaptarii,poate sa fie si asta cauza anemiei? multumesc