Care sunt cartile care v-au marcat devenirea?

Iti mai aduci aminte cand si cum te-ai apucat de citit? Pe vremurile cand noi, parintii de azi eram copii, nu existau tablete si telefoane, dar exista multa imaginatie, chef de joaca si pofta de citit. Bani de carti erau putini, din pacate. Dar aveam acele biblioteci mici de cartier, la parterul blocurilor, unde intrai intr-o lume magica.

8-Books-That-Will-Leave-You-Feeling-Amazing-And-On-Top-Of-The-World-1170x731

Tata m-a inscris biblioteca din cartier la varsta de 5 ani. Nu prea stiam eu bine sa citesc la 5 ani, dar tata a dorit sa imi imprime de mica dorinta de a citi, de a ma autodepasAmintiri_din_copilarie_(Taru_edition,_1959)i. Pridumbrava-minunatamele lecturi pe care mi le amintesc au fost Povestile nemuritoare, citite impreuna cu tata inainte de culcare. Anii de scoala primara au fost atat de frumos incununati de Amintirile lui Creanga (doar erau si amintirile din vacantele cu bunicii la tara), cu plimbarile prin Dumbrava minunata a lui Sadoveanu sau joaca de pe Ulita copilariei a lui Ionel Teodoreanu.

Scoala generala a fost perioada senina dedicata minunatelor carti de beletristica. A urmat  adolescenta, cu Necuvintele lui Nichita Stanescu, filoz613885929177103892951863-6064079-700_700ofia lui SchopenhElevul-Dima-dintr-a-saptea-Vol-I-18823aauer si nihilismul lui Nietzche. Depasind cu bine Culmile disperarii ale lui Emil Cioran si pesimismul varstei, am patruns in cea mai frumoasa perioada a vietii, aceea de licean care isi traieste la maximum exuberanta, asa cum o descriu Grigore Bajenaru in a sa minunata carte Cismigiu Et Comp (o gasiti aici) sau Mihail Drumes in Elevul Dima dintr-a șaptea (o gasiti aici).

L-am descoperit apoi pe Eliade cu al sau Roman al adolescentului miop! A urmat Invitatia la vals (Mihail Drumes), care a coincis cu fiorii primei iubiri, cand te lupti in permanenta intre Rațiune și simțire. romanul-adolescentului-miop-gaudeamus-eliade-bucuresti-16179381161134

Facultatea si job-ul m-au adus cu picioarele pe pamant si incepand cu acesti ani am abandonat cartile de suflet si le-am inlocuit cu studii si cercetari.

Si cum viata insasi e un ciclu care se repeta la nesfarsit, iata-ma acum mamica a doi copii, intorcandu-ma in copilarie si redescoperind odata cu ei povestile nemuritoare. Am renascut odata cu ei si parcurg din nou devenirea mea ca OM cu ajutorul cartilor.

Bibliotecile de altadata nu mai exista, dar exista din fericire multime de librarii online foarte ieftine, de unde ne umplem lunar rezervorul de lectura cu o multime de carti noi ce asteapta sa fie descoperite.

Tu cum te-ai apucat de citit? Ce carti ti-au marcat devenirea?

 

 

 

 

 

(Visited 1.259 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *