Atunci când îl auzi pentru prima dată pe copilul tău că folosește cuvinte triviale sau înjură este foarte posibil să ai un şoc. Fiecare părinte aflat în această situaţie se întreabă în primul rând de unde a învăţat copilul tău să înjure şi apoi, dacă înţelege ce tocmai a spus. Felul în care gestionezi acest tip de limbaj atunci când încă ai un copil de şcoală, determină felul în care se va comporta când va creşte.
De ce vorbesc urât copiii?
Motivele care îi determină pe copii să folosească cuvinte urâte sunt diferite, unele sunt nevinovate, altele din contră, extrem de periculoase pentru că ar putea determina o obişnuință.
Aşadar, s-ar putea să îl auzi pe cel mic că foloseşte cuvinte triviale tocmai pentru că este la vârsta la care explorează limbajul şi îşi diversifică vocabularul. Este posibil ca şi copilul tău să fi prins din zbor un cuvânt pe care apoi îl repetă şi poate chiar nici nu îl înţelege.
Alteori, este posibil să vorbească urât tocmai ca o refulare a unor trăiri negative. În aceast caz, poţi să ai şi certitudinea că ştie sensul cuvintelor pe care le foloseşte.
Copiii ajung să vorbească urât tocmai pentru a nu fi excluşi din anumite grupuri de prieteni din care vor să facă parte. De asemeanea, ar putea imita alte comportamente ale celor care înjură şi vorbesc urât.
Şi nu în ultimul rând, copiii ajung să vorbească urât tocmai pentru a le atrage atenţia părinţilor.
Cu tact şi răbdare, copiii pot depăşi această fază. Uneori, atunci când îl auzi vorbind urât îi poţi explica simplu, de ce nu este potrivit să folosească un anume cuvânt.
Ce să faci ca să nu mai vorbească urât:
- Ai grijă ca în casă să nu se vorbească urât, nici măcar adulţilor nu li se permite un limbaj deplasat atunci când sunt copii prin preajmă.
- Stabiliţi câteva reguli pe care voi, adulţii, să le ştiţi şi să le respectaţi. Toată lumea ar trebui să ştie care sunt limitele limbajului acceptat.
- Îi poţi explica copilului tău că anumite cuvinte care îi sunt permise acasă, nu trebuie folosite la şcoală. Fiecare loc şi comunitate are propriile reguli.
- Dacă tu, ca adult, ai probleme cu acest limbaj şi uneori îţi este imposibil să te abţii, caută cuvinte alternative care să te ajute să faci faţă situaţiilor în care îţi vine să înjuri.
- Ai grijă ca micuţul să nu urmărească emisiuni TV sau filme în care se vorbeşte urât.
- Laudă-l pe copilul tău de fiecare dată când observă la alţii un limbaj neadecvat. De exemplu, atunci când îţi spune că un coleg i-a adresat cuvinte urâte, laudă-l dacă a reuşit să iasă din această situaţie fără ca şi el să procedeze la fel ca şi colegul său.