Reteta (lui Alexandru):
- faina de migdale – 1 cana
- 1 ou mare sau 2 oua mici
- Lapte – ¾ cana
- Praf de copt
- Unt – 2 linguri (topit)
Si acum sa va spun povestea acestor clatite. Ele nu sunt niste pancakes normale, ci sunt speciale, pentru ca au fost gatite de Alexandru, piticul meu mare de doar 10 ani.
…
Tocmai ce sosise pachetul cu minunatii “fara zahar” de la NoSugarShop…
Alexandru are diabet insulin-dependent de 1 an si jumatate. Inca ne adaptam acestui diagnostic si incercam sa gasim alternative sanatoase care sa ii permita sa isi satisfaca micile placeri dulci, dar care sa nu dauneze glicemiei. Asa ca am descoperit, odata cu boala lui, indulcitorii naturali, dar si minunata faina de migdale si cea de cocos. De guma xantan, daca ma intrebai acum 2 ani, habar nu as fi avut sa spun macar ce este; acum se afla in dulapul nostrum si asteapta sa fie testata in cadrul unui viitor desert-experiment.
Dupa ce a preluat pachetul de la curier (in perioada aceasta nebuna Alexandru petrece destul de mult timp singur acasa), Alexandru s-a gandit sa ne faca o surpriza si sa ne astepte cu un desert pregatit de el si doar de el.
A cautat singur pe net retete de pancakes care sa contina faina de migdale si a purces la treaba.
Sunt tare mandra de el, desi un pic speriata ca nu cumva data viitoare sa vrea sa incerce sa gateasca ceva la aragaz, el a copt clatitele la aparatul de waffe si macar nu a avut contact direct cu gazul. Dar, fara nicio exagere, sunt cele mai bune sim ai fragede pancakes pe care le-am gustat vreodata (eu am mai avut cateva tentative nereusite de pancake). Si ce e sim ai imbucurator, efecetele asupra glicemiei au fost chiar ok, in sensul ca nu am observant cresteri bruste.
Noi le-am asezonat cu nuci, capsune si sos ciocolata.
Pentru “sosul de ciocolata”, sa va spun reteta mea rapida: topesc intr-o cana la microunde cateva patratele bune de ciocolata neagra 70-80% cacao, adaug lapte, 1 strop de unt si musai eritritol, pentru a-l indulci.