Diversificarea o “ ablactare” in trepte, adica inlocuirea treptata si partiala a laptelui matern sau a preparatului de lapte (lapte praf) in alimentatia sugarului cu alte alimente. Astfel ca la varsta de 4-6 luni o parte din cantitatea de lapte cu care se hraneste sugarul va fi inlocuita treptat si de alte alimente mai bogate in factori nutritivi de care sugarul are nevoie.
IMPORTANT:
Toate recomandarile privind diversificarea, momentul introducerii fiecarui aliment, se refera la sugarii Alimentati artificial la care diversificarea va incepe la varsta de 4 luni, pentru ca alimentatia lor este mai complexa, laptele praf nemaiputand satisface toate nevoile nutritive si este nevoie de o atentie mai mare la diversificare.
Pentru sugarii alimentati NATURAL sau MIXT, diversificarea va incepe la varsta de 6 LUNI cu aceleasi grupe de alimente si in aceeasi ordine
Multe mamici au tendinta de a fi chiar exagerate, stand sa calculeze “la sange” toate caloriile si gramele inghitite de sugar. In aceste conditii totul pare foarte greu. Odata intelese toate regulile de baza, asimiland informatiile despre ordinea introducerii alimentelor si avand in minte ca singura dovada a alimentatiei corecte a copilului este curba ponderala ascendenta, adica cresterea in greutate a sugarului, lucrurile se simplifica mult.
Mama trebuie sa se relaxeze si sa tina cont si de bunul ei simt. Adica, evitati stresul cantaririlor zilnice sau dupa fiecare masa si deschideti-va inspre bebelus, intelegand ca si el, cat este de mic, are preferinte, indispozitii, zile mai bune si zile mai rele. Trebuie sa intelegeti ca exista o dinamica, lucrurile se modifica de la o luna la alta iar dumneavoastra trebuie sa stati calma pentru ca tot ce se intampla este normal si ca lucrurile se vor apropia din ce in ce mai mult de o stabilitate, ordine..
De exemplu la un moment dat bebelusul mananca un anumit aliment cu cea mai mare placere.De exemplu la un moment dat bebelusul mananca un anumit aliment cu cea mai mare placere. Dupa cateva luni, s-ar putea sa-l respinga cu vehementa, sa aiba perioade in care mananca foarte bine, fara probleme si perioade in care alimentarea va fi extreme de dificila. Trebuie sa stiti ca dupa 9 luni, apetitul va scadea in mod fiziologic, fiind deci un lucru normal. Este important sa intelegeti ca viata se va ordona si puteti evita situatiile in care nu stiti ce sa mai faceti.
Oferiti bebelusului pe masura ce creste, un program:
– masa la aceleasi ore (pe cat este posibil), acest lucru ii asigura si o sanatate a functiei digestive;
– asigurati-va ca sugarul e calm si linistit cand ii oferiti masa;
– dumneavoastra sunteti calma si disponibila;
– ar fi bine sa fiti numai cu sugarul in incapere fara alte personae;
– evitati jocul in timpul mesei, pe cat este posibil.
Atmosfera in timpul mesei este bine sa fie calma, prietenoasa, destinsa dar si in in restul zilei. Din primul an de viata ar fi bine ca bebelusul sa aiba anumite intervale de timp alocate jocului, o ora de baie, ora de culcare. Treptat se formeaza un program de care veti beneficia si dumneavoastra si el.
Momentul diversificarii
– Pentru copiii alimentati cu lapte matern varsta acceptata si recomandata este de 6 LUNI.
– Pentru copiii alimentati mixt si artificial, diversificarea este bine sa inceapa la varsta de 4 LUNI..
Reguli de diversificare
1. Ratia alimentara sa fie echilibrata si rationala.
2. Introduceti un aliment NOU, NUMAI daca sugarul e SANATOS
3. Primul aliment introdus depinde de starea de nutritie a sugarului:- – – -pentru cei cu greutate normala, corespunzatoare varstei incepeti cu piure de fructe sau supa de zarzavat;
– pentru sugarii cu greutate mai mica decat cea normala imbogatiti piureul de fructe sau supa de zarzavat cu proteine.
4. Introduceti numai un aliment NOU odata, de preferat un aliment pe saptamana.
5. Introduceti un aliment NOU PROGRESIV de la 1/2-1 lingurita la 20-30 g /zi la o masa de lapte din care se scade aceste 20-30 g. Treptat, inlocuiti masa respectiva de lapte cu alimentul NOU /alimentele NOI
6. Puteti face combinatii de mai multe alimente NUMAI dupa ce ati testat toleranta la fiecare aliment in parte.
7. Daca observati ca la introducerea unui nou aliment apar:pete rosii pe piele,se inroseste pielea, apar varsaturi, scaune diareice, se intrerupe administrarea acelui aliment si se asteapta revenir ea la normal. Daca fenomenele (varsaturi, diaree) sunt ample, zgomotoase, dese sau in cantitati mari, prezentati-va la medic pentru evaluarea situatiei. Exista risc crescut de deshidratare !!
8. NU insistati NU fortati sugarul sa accepte alimentele propuse de dumneavoastra si sa consume toata ratia / cantitatea preparata !!! Exista un mare pericol sa apara ANOREXIA DE OPOZITIE. . Aceasta inseamna ca sugarul constr ans de dumneavoastra sa manance ce nu vrea,poate sa refuse TOTAL orice fel de aliment, inclusiv LAPTELE
9. Evitati mesele rare si abundente. Acestea pot duce pe viitor la OBEZITATE INFANTILA
10. Evitati sa folositi excesiv (individual sau adaugat in alte preparate) un aliment primit cu placere, doar pentru ca bebelusul il mananca. De regula, acest fenomen se produce in relatie cu fainoasele: gris, orez cu lapte, biscuiti, etc.). Poate apare un dezechilibru – DISTROFIA prin FAINOASE , adica copilul capata un aspect grasut, pufos, dar in realitate are carenta de vitamine si minerale.
11. Asigurati-va ca ii oferiti masa cam in jurul acelorasi ore, cam in aceleasi conditii (acelasi loc, cu calm si liniste), de preferat la masa sa fiti doar cu sugarul, fara prezenta altor persoane. Aceste lucruri sunt valabile si in timpul alaptarii, inca de la nastere si veti vedea ca treptat bebelusul isi va forma un program al sau, lucru care va usura mult viata tuturora.
Diversificarea in trepte – se refera la diversificarea sugarilor alimentati artificial
Diversificarea se incepe fie cu fructe fie cu legume.
FRUCTELE
Sucul de fructe
· bogat in vitamine, oligoelemente, minerale;
· masa la care se introduce este cea de la ora 9-10
· fructele recomandate pentru inceput: portocale, mere sau piersici.
Pireul de fructe
· introdus de la 6 LUNI
· fructele recomandate: mere, piersici, caise, pere. Despre banane exista contradictii: unii specialisti spun ca acestea prezinta risc alergen. Multe mamici au renuntat la “banalele”mere in favoarea bananelor. Recomandarea noastra este sa amanati pe cat posibil momentul introducerii in alimentatie a bananelor.
· cantitatea 50-100 g/zi;
· se pot administra ca atare sau cu adaos de zahar 5% (recomandam fara zahar) sau cu branza de vaci proaspata (de la 5 luni) sau cu biscuiti rasi ( 20-30 g/zi de la 8 luni) sau cu cereale din comert potrivite varstei (in primele luni se dau cereale fara gluten)
Fructe sub forma de compoturi de la varsta de 6 luni
Fructe coapte (mere) de la varsta de 6 luni.
Anason si chimen – din fruct se prepara ceai pentru calmarea colicilor abdominale –100 ml apa se pun 10 fructe – se administreaza de la primele simptome de colici dupa nastere (Atentie ceaiurile pentru sugari se prepara foarte slabe – apa sa ramana incolora.)
Fructele interzise in primul an de viata, din cauza riscului alergen, sunt:
– capsuni,fragute, zmeura
– restul fructelor de padure – din cauza riscului de aspiratie a semintelor
– nuci si alune – risc de inec
– struguri – atentie- greu digerabili si cu samburi mici – oferiti suc de struguri dupa 9-10 luni
LEGUME – caracteristici
Supa de zarzavat
· se poate prepara din aproape toate legumele: morcovi, patrunjei, cartofi, pastarnac, telina,dovlecel, ceapa. De la 5 luni se pot introduce si guile, rosii, ardei, salata, fasole verde iar dupa 8-9 luni conopida. broccoli se introduce abia dupa 1 an si se recomanda utilizarea lui de 2-3 ori pe saptamana – este foarte bogat in vitamine
· administrare de la varsta de 6 LUNI
· se introduce de obicei la masa de la ora 13-14.00
· cantitate – 100-120 ml/zi in functie de varsta, greutate si apetitul sugarului
Piure de legume
· legume fierte bine si mixate
· cantitate 60-80 g /zi
· se poate oferi in asociere cu carne (dupa 5 luni) sau galbenus de ou (dipa 6 luni)
Observatii
· Ceapa se administreaza numai fiarta si apoi se arunca
· Spanacul si prazul se introduc dupa 6 luni datorita efectului laxativ
· Vinetete, ciuperci, mazare boabe – dupa 1 an
· Fasole boabe, varza – dupa 3 ani
· Supa de morcovi – o puteti folosi de la 1 luna in realimentarea sugarului cu boala diareica.
CEREALE
Orez:
· faina de orez – de la 6 luni
· orez fiert si zdrobit bine – de la 6 luni
· orez ca atare – de la 8 luni – in supe, budinci, lapte
Porumb, tapioca – de la 6 luni – sub forma de faina speciala pentru sugari, aprovizionata din comert
Faina grau, ovaz, secara – contin gluten, o proteina cu effect sensibilizant asupra mucoasei sugarului mic – se introduc putin mai tarziu 7-8 luni
Observatii: exista in comert preparate speciale din care s-a scos glutenul – se pot consuma de la 4 luni, mod de preparare – adaos in biberonul cu lapte sau ca o pasta in combinatie cu lapte, suc, de fructe, fructe zdrobite, supa, iaurt …
Gris – de la 6 luni
Paine alba – de la 7-8 luni
Paste fainoase – de la 8-9 luni
Biscuiti – de la 6-7 luni
PROTEINE – surse de proteine
Carne
· carne de pasare – de la 6 luni
· carne de vita – de la 7 luni
· ficat de pasare, vita – de la 7 luni
· peste alb – de la 8 luni – este recomandat sa se consume de 2-3 ori pe saptamana – contine acizi grasi cu rol important in dezvoltarea sistemului nervos si a vazului
· Initial carnea trebuie mixata si mai tarziu doar tocata marunt
Galbenus de ou
· de la 6 luni
· bine fiert pentru reducerea efectelor alergizante omogenizat in pireul de legume de 2 ori pe saptamana in zilele respective nu se mai da carne
Branza de vaca
· proaspata de la 6 luni
· cantitate 20-40 g/zi
· se introduce impreuna cu pireul de fructe de la ora 9-10.00
· sub forma de papanasi fierti de la 8-9 luni
· branza telemea de vaca desarata – de la 7-8 luni
· iaurt – de la 6-7 luni
Nuci macinate
· sursa importanta de proteine
· se introduce de la 9 luni
· cantitate – la inceput 1 lingurita scuturata si se ajunge pana la 1-2 lingurite / zi.
· se recomanda administrarea de 1-3 ori /saptamana
LIPIDE (grasimi)
Ulei vegetal
· cel mai recomandat e uleiul de masline
· se incepe cu 2-3 mililitri ajungand la 15-20 ml la 1 an
· se adauga in supa de zarzavat sau piure de legume
Unt
· de la 6 luni
· 2-3 g / zi la inceput ajungand la 10-15 g / zi la 1 an
· se adauga in piure de legume
· intr-o mancare se adauga un singur tip de grasime – ulei sau unt sau smantana
Smantana
· de la 8 luni
· se adauga in piureul de zarzavat, supa, mamaliga, in amestec cu branza…
Diversificare in trepte – rezumat
· 6 luni : supa de zarzavat – initial strecurata, apoi imbogatita cu 1-3 % cereale fara gluten si cateva picaturi ulei si mai tarziu sub forma de piure imbogatit cu unt sau lapte.pireu de legume sau fructe; Toate alimentele se mixeaza pentru a obtine o pasta si astfel se ofera bebelusului.
· 6 luni : fainoase fara gluten cu lapte
· 6 luni : carne – pasta – de pasare. Se incepe cu o lingurita de pasta adaugata in supa. Se creste la 2-3 lingurite dupa 2 saptamani ajungandu-se ca la 1 an sa poata manca zilnic carne ( cel putin o data pe saptamana peste alb slab) ulei, unt , branza dulce de vaci (20 g / zi) gris
· 6 luni : galbenus de ou fiert tare – la inceput un varf de cutit De la aceasta varsta nu mai este nevoie ca alimentele sa fie mixate/pasta ci se poate creste granulatia lor
· 6-7 luni : iaurt
· 7-8 luni : smantana, perisoare, paine, mamaliguta, lapte integral de preferat pulbere pentru ca este mai digestibil – dar sa nu fie de vaca
· 9 luni : biscuiti, paste fainoase in cantitati limitate, aluaturi coapte in casa
· 12 luni ; ou intreg, lapte de vaca lichid
Alimente total interzise in primul an
A ) Alimente cu potential mare alergen : albus de ou, capsuni, fragi, mure, kiwi , ciocolata, cacao, alune
B) Alimente care prezinta risc de aspirare si inec : alune, seminte – fructe cu seminte, nuci nemacinate, floricele de porumb, porumb, grau fiert, pufarini, carne tare, bomboane, legume tari, nefierte, fulgi de cereale intregi.
C) Alimente care prezinta risc de imbolnavire cu Clostridium Botulinum: miere de albine, ulei de porumb
D) Alimente care produc flatulenta – dau dureri abdominale – se introduc dupa varsta de 3 ani : mazare boabe, fasole boabe , varza
E) Alimente cu efect laxativ – se administreaza in cantitati controlate in functie de toleranta digestiva – stimuleaza tranzitul intestinal accelerando-l si pot duce la DIAREI periculoase –pere, cirese, prune, spanac,praz, strugure, pepene
F) Alimente interzise : Condimentele, maioneze, prajelile – carne, legume…., cartofi prajiti, carnati, mezeluri, slanina, margarina – contine acizi grasi toxici, cafea natur ala, ceai negru (chinezesc sau rusesc), bauturi alcoolice, apa minerala, bauturi carbogazoase
Principalele indicatii in prepararea mancarurilor sunt:
· NU folositi sarea, dar puteti introduce in mancarea gata preparata cateva cristale de sare iodata dupa 6 luni pentru aportul sau de iod
· NU folositi zaharul decat daca este nevoie, fiert in preparate, in cantitati mici – solutie 5%
· NU prajiti alimentele / ingr edientele
· NU frigeti carnea sub nici o forma – gratar sau in ou sau in faina….
· NU folositi condimente – piper, scortisoara, sau alte condimente din comert
· Oferiti sugarului zilnic numai unul din urmatoarele alimente, ajungand la o frecventa saptamanala, astfel: de 2-3 ori galbenus, de 1-2 ori carne peste alb, 1 data ficat pasare, carne de vita sau pasare in restul zilelor
· Oferiti zilnic macar 2 mese de lapte (dimineata si seara – dupa 7-8 luni) si cat mai multe produse lactate: iaurt, branza, urda, cas ….
· Oferiti cat mai multe fructe si legume zilnic.
(Visited 77 times)