100 mari orase ale lumii

In fiecare dintre noi se ascunde un calator, un aventurier dornic sa descopere lumea! Si pana vom reusi sa descoperim fizic frumusetile pamantului, cartile sunt cele care ne ajuta sa descoperim cu gandul tot ceea ce are planeta de descoperit.

Rezolutia mea pentru 2017 a fost sa cunosc lumea, sa calatoresc si sa descopar in fiecare an cate in oras de vis, o destinatie noua!

Am descoperit si eu pe site-ul libris.ro o carte minunata, care m-a facut sa visez cu ochii deschisi la minunatele calatorii pe care sper sa le intreprind alaturi de cei dragi ai mei. Daca nu eu, macar sa ii fac pe ai mei copii sa indrageasca spiritul aventurier si sa isi doreasca sa cunoasca lumea cea mare. 🙂

Cartea 100 mari orase ale lumii, scrisa de Nadejda Ionina si tradusa la editura Europress de catre Raluca Radulescu, ne prezinta povestea a 100 orase simbol ale lumii, unele dintre ele antice disparute, altele care si-au pastrat maretia peste veacuri si milenii.

nadejda-ionina-mari-orase-ale-lumii

Incepem calatoria noastra la 90 de km de Bagdad, acoperite de praful secolelor se afla ruinele anticului BABILON, unde cu mii de ani in urma a aparut una dintre cele mai vechi vetre ale civilizatiei umane cu vestitele gradini suspendate ale Semiramidei si gradinile raiului, unde, potrivit Bibliei, Eva a cules marul cu care l-a ispitit pe Adam. Aflam apoi povestea SPARTEI cea razboinica, destinul si evolutia in timp a ATENEI sau a ROMEI antice.

Continuam cu IERUSALIM, a carui varsta venerabila se apropie de 4000 de ani, este prin definite orasul sfant pentru milioane de oameni, unde, potrivit legendei, se afla chiar Buricul pamantului.

Descoperim apoi legendara PETRA, orasul stancilor roz, cel mai cunoscut monument din Iordania, despre care exista inca multe intrebari fara raspuns, dar pe care misterul il face si mai fascinant.

Ne indreptam usor usor spre Europa, spre ISTANBUL (Constantinopol), care se intinde, ca si Roma, pe sapte coline, unde in anii 1607-1619 a fost construita cea mai cunoscuta moschee – Moscheea Albastra.

Zburam pe aripile gandului apoi spre PARIS, a carui prima atestare documentara dateaza din anul 53 inainte de Chrisyos, cand Iulius Cezar i-a invitat aici, in Lutetia, pe reprezentantii popoarelor cucerite. Din Paris zburam cu gandul in luminoasa VENETIA, unicul oras din lume care a ramas in ultimii 500 de ani aproape neschimbat.

Ne plimbam apoi pe strazile minunatei FLORENTA, ca sa descoperim mai tarziu frumusetea orasului Geneva. Aflam cum s-a contruit MOSCOVA, vedem lumea de la inaltimea orasului La PAZ, ca sa ajungem apoi la poarta Indiei, MUMBAI.

Stiati ca denumirea initiala a orasului NEW YORK a fost Noul Amsterdam, parte a Noii Olande? Denumirea de New York a fost preluata in cinstea ducelui de York, fratele regelui englez Charles al II-lea.

15910173_10154062180606689_930156041_n15909524_10154062180951689_1567116610_n

Cartea este minunata! Mi-ar fi placut ca, pe langa povestea Budapestei si a Pragai sau a Lisabonei sa se afle pe lista celor 100 de orase si cea a autenticului Bucuresti..dar cine stie, poate intr-o editie viitoare! 🙂

Nu uitati niciodata sa indrazniti sa visati, sa calatoriti, sa descoperiti!

(Visited 155 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *