Luna ianuarie marcheaza o data importanta din istoria Romaniei, asa ca am incercat sa il introduc pe Alexandru (clasa a III-a) usor-usor in tainele trecutului neamului romanesc.
Cautand pe site-ul libris.ro am descoperit cel mai bun instrument: una dintre cele mai celebre carti de istorie: O scurta istorie ilustrata a romanilor – scrisa de mare istoric si filosof roman Neagu Djuvara.
Chiar daca Alexandru va studia istoria abia din clasa a V-a, consider ca este niciodata nu este prea devreme pentru a cunoaste trecutul de care apartii: istoria ne ofera un set de valori si joaca un rol esential in formarea viitorilor cetateni ai unei tari. Historia magistra vitae, dupa cum spune celebrul dicton latin.
Am decis sa citim impreuna aceasta carte si zabovim asupra fiecarui fragment, fara graba, pentru a ne clarifica toate notiunile si termenii din carte. Maretia si harul marelui istoric Neagu Djuvara este aceea ca a reusit, prin aceasta carte, sa evite limbajul de lemn al cartilor de istorie. Dupa cum insusi autorul ne marturiseste in partea introductiva a cartii, O scurta istorie ilustrata a romanilor nu este o carte obisnuita de istorie; nu este un manual si nici nu are pretentia de a tine locul manualelor de scoala.
De altfel, impresia generala despre marele Djuvara, este aceea ca, la cei 101 ani ai sai, reusea sa fie mai cool decat majoritatea dintre noi.
Cartea nu se rezuma la a prezenta istoria stricto sensu „a românilor”, ci ne da impresia, lecturand-o, ca il auzim pe bunicul povestindu/ne, seara, la gura sobei. Povestirea curge armonios, iar povestitorul nu are pretentia obiectivitatii, ci prezinta propria viziune asupra trecutului.
Si pentru ca am o adevarata pasiune / obsesie cu matematica, i-am mai comandat lui Alexandru, inca un caiet de lucru pentru acasa: Stiu foarte bine la… Matematica clasa 4.
Alexandru nu a fost cel mai incantat :), dar prin metoda stick and carrot (mai mult a recompenselor, decat a pedepselor), reusim sa lucram suplimentar si acasa.