Stephen Hawking si teoriile fundamentale ale universului, pe intelesul tuturor

Am descoperit pe site-ul www.libris.ro doua carti pe care doream de mult sa le avem in biblioteca noastra: ambele scrise de STEPHEN HAWKING ­:

Cine nu a auzit de STEPHEN HAWKING, geniul contemporan (1942-2018) care şi-a dedicat viaţa descoperirii secretelor Universului? A fost cel mai cunoscut om de stiinta britanic al timpurilor noastre cunoscut mai ales pentru teoriile sale legate de mecanica găurilor negre, gravitaţie şi relativitate.

Comparat cu Albert Eistein şi cu Isaac Newton, astrofizicianul Stephen Hawking a fost fascinant din toate punctele de vedere: un geniu cu un destin tragic.

Povestea sa de viata este cu atat mai suprrinzatoare: la vârsta de 22 de ani, a fost diagnosticat cu o boală degenerativa cumplita: scleroză laterală amiotrofica, boala ce ţintuit într-un scaun cu rotile. Paralizia a progresat, iar fizicianul a devenit complet imobilizat, şi-a pierdut vocea, fiind obligat să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de un prieten, care putea fi controlat cu mişcări ale muşchiului obrazului. Astfel a putut sa comunice si sa isi faca teoriile cunoscute.  I-a fost prezis că va mai trăi doar câţiva ani, dar iata ca a reusit sa contrazica orice prognostic, traind pana la varsta de 76 de ani.

Cele doua titluri au scopul de popularizare a științei pentru nespecialiști, de a explica, pe intelesul profanilor, teoriile fundamentale ale universului. Potrivit autorului insusi, scopul cartilor sale este „completa înţelegere a universului, de ce este cum este şi de ce există”.

O mai scurtă istorie a timpului (2005) este o continuare a celebrei carti Scurtă istorie a timpului (1988), vanduta in milioane de exemplare – cate 1 exemplar la fiecare cate 750 de persoane de pe glob. Un succes remarcabil, cea mai vanduta carte de stiinta din toate timpurile. Limbajul simplu, pe intelesul tuturor, o fac o carte accesibila publicului larg si o lectura extrem de placuta.

În 2016, Stephen Hawking a abordat în cadrul Prelegerilor Reith, BBC, un subiect care l-a fascinat întreaga viață – găurile negre. In doua prezentari de cate 15 minute fiecare, prelegerile Reith rezuma o viata intreaga dedicata cercetarii gaurilor negre.

Ideea centrala a acestor prelegeri este aceea ca, dacă am reuși să înțelegem găurile negre și felul în care pun la încercare natura spațiului și timpului, am fi mai aproape de dezlegarea misterelor universului.

(Visited 86 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *