Cum explici in 30 secunde teoria relativitatii, emisa de Einstein, pe intelesul unui copil?
Iata o intrebare la care nu multi am putea raspunde.
Iata raspunsul: Cu cat calatoresti mai repede, cu atat calatoresti mai incet in timp. Daca atingi viteza luminii, timpul se va opri complet.
Daca doi gemeni ar fi separati, iar unul ar calatori in spatiu cu o viteza apropiata de cea a luminii, cei doi vor avea varste substantial diferite cand se vor reintalni.
Traim in secolul vitezei, cand timpul este cel mai pretios lucru din lume. Supraincarcarea informationala reprezinta o provocare pentru ficare dintre noi.
Cultura generala nu se poate construi de pe o zi pe alta, dar cunostinte minime care sa iti permita sa porti o conversatie in domeniu pot fi asimilate intr-o maniera succinta.
Cartea Teorii stiintifice in 30 de secunde isi propune exact acest lucru: o prezentare, intr-o maniera revolutionara, a celor mai cunoscute si semnificative teorii in domeniul stiintei. Ideile-cheie ale stiintei. Teoria haosului, teoria relativitatii, legea gravitatiei universale, legile miscarii, efectul Placebo? Cu totii am auzit de ele, dar stapanim destul de bine notiunile fundamantale pentru a le putea aborda intr-o dezbatere sau pentru a putea macar sa luam parte la o conversatie pe aceste subiecte?
Experti in domeniul stiintei au fost provocati de catre Paul Parsons sa abandoneze limbajul academic pretentios si sa incerce sa explice, pe intelesul tututor, cele mai cunoscute 50 de teorii stiintifice. Cu alte cuvinte, sa surprinda esenta si sa ne-o transmita noua, publicului larg si profan in domeniu, intr-un limbaj accesibil.
Fiecarei teorii ii sunt dedicate 2 pagini – 300 de cuvinte si o ilustratie metaforica.
Cartea este organizata in 6 capitole:
- Macrocosmosul – legile miscarii, gravitatia, electricitatea
- Microcosmosul – dedicat explicarii fenomenelor de mici dimensiuni, cum ar fi lumea atomilor
- Evolutia umana ne explica modul in care s-au dezvoltat oamenii, intelgenta si limbajul
- Minte si corp – prezinta teorii din domeniul medicinei, de la psihanaliza la genetica
- Planeta Pamant – trece in revista marile teorii care le-au dat oamenilor posibilitatea de a intelege cum functioneaza planeta
- Universul – ia in dicutie originea, evolutia si soarta comosului.
Partea finala – Cunoasterea – este dedicata ramurilor stiintei care cerceteaza dezvoltarea. Aceste capitole incolud si portretele celor mai importanti oameni de stiinta, de la Charles Darwin la Stephen Hawking.
Cartea este o adevarata minienciclopedie a stiintelor si ofera o imagine de ansamblu excelenta asupra modului in care oamenii de stiinta au crezut ca functioneaza lumea.
Va invit sa o descoperiti sau sa o rasfoiti aici.
Alexandru, de aproape 8 ani, este incantat de ea. Si desi multe dintre notiuni ii par abstracte si greu de inteles la aceasta varsta, suntem pe drumul cel bun. A percutat extrem de bine, mai ales la povestea cu marul cazut din copac, intamplare care l-a condus pe Newton sa descrie legea atractiei universale.
Si pentru ca la noi in casa se aplica legea universala a echitabilitatii intre frati, pentru Aida (3 ani), am gasit pe site-ul libris.ro o carte numai potrivita pentru varsta si peocuparile ei: Disney printese – 1000 de stickere peste 50 de activitati antrenante!