50 de idei pe care trebuie sa le cunosti. Matematica

 Alexandru (8 ani) este un copil care are inclinatii spre profilul real, e un copil pragmatic, realist, cu o gandire logica, e mai mult apropiat de profilul real (in termeni de specializare). Asa ca incerc sa profit de toate acestea si sa ii dezvolt dragostea pentru matematica. De altfel, el imi tot spune ca vrea sa se faca IT-ist cand va creste mare (a auzit el ca IT-istii castiga bani multi si s-a orientat) 🙂

Asa ca, desi este inca micut, investim in carti care sa ne ajute sa descoperim tainele matematicii intr-o forma cat mai atractiva. Unii ne-ar putea critica pentru ca am inceput prea devreme, dar copiii (oamenii in general) au nevoie de timp ca sa permita ideilor sa se sedimenteze. Matematica predata in scoala sub presiunea timpului este altceva, de aceea cred in ideea ca orice proces de invatare poate fi unul de succes daca nu se realizeaza sub presiunea timpului, ci se prezinta ca o calatorie pe taramul ideilor si lasa timpul necesar ca acestea sa fie descoperite si internalizate fara graba.

Sa purcedem, asadar in minunata calatorie pe taramul matematicii si al limbii engleze . Am gasit site-ul libris.ro, doi prieteni de nadejde in acest demers al meu:

 

 

50 de idei pe care trebuie sa le cunosti. Matematica – Tony Crilly

Orice triumf al tehnologiei din zilele noastre depinde de matematica. Desi multe dintre marile probleme ale acestei stiinte nu si-au gasit inca rezolvarea, matematica este pentru toti. Popularitatea de care se bucura Sudoku este dovada ca oamenii pot face matematica (fara sa constientizeze) si sa le placa.

Cartea 50 de idei pe care trebuie sa le cunosti. Matematica ne introduce in fascinanta lume a matematicii, o stiinta pe cat de straveche, pe atat de moderna si actuala, in continua dezvoltare. Cartea ne poarta, asadar, in povestea lui ZERO, ne ajuta sa ne familiarizam cu istoria sitemelor de numeratie, cu teoria jocurilor, ne prezinta personajele marcante ale acestei stiinte. Alflam de pilda, ca:

Nimicul conteaza: in secolul al VII-lea, matematicianul indian Brahmagupta a introdus 0 in sistemul de numeratie, considerandu-l un numar (nu doar o umplutura a unui loc gol),

Sa punem numerele pe hartie: In jurul anului 1200 se raspandeste sistemul indo-arab de scriere a numerelor: 1, 2…9 și 0

Faimosul Sir al lui FIBONACCI (celebru si din Codul lui Da Vinci ) este atat de cunoscut datorita proprietatilor sale surprinzatoare: fiecare termen reprezinta suma precedentilor doi: 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89..

Cea mai importanta teorema legata de triunghiuri este teorema lui PITAGORA, desi exista dubii ca acesta ar fi fost primul care a descoperit-o. Se pare ca in jurul anului 1850 i.Hr., babilonienii cunosteau teorema lui Pitagora: a2 + b2 = c2

In 1654 Blaise Pascal pune bazele teoriei probabilitatilor.

 

 

Gramatica limbii engleze ed.2012 – Ioana Maria Turai

Si ce se poate impleti mai bine cu matematica, decat limba universala a globului: engleza. In zilele noastre, cunoasterea limbii engleze reprezinta o conditie importanta, daca nu esentiala, pentru succesul profesional.

Cartea se adreseaza in primul rand elevilor, dar si adultilor – de altfel, oricui doreste sa progreseze in studiul limbii engleze. Cartea este cel mai bun instrument pentru insusirea regulilor de baza specifice limbii engleze, care ajuta la depasirea confuziilor gramaticale. Este acel tip de gramatica traditionala, care ne-a fost si noua predata in scoala si care constituie baza pentru formarea oricaror cunostinte de limba engleza.

Explicatiile sunt clare si accesibile, iar exemplele se bazeaza pe structuri gramaticale concise, tipice limbii engleze.

Explicarea regulilor se imparte pe mai multe capitole.

Prima parte, FONETICA, precizeaza unele aspecte teoretice ale pronuntiei sunetelor limbii engleze (reprezentarea grafica a sunetelor specifice)

MORFOSINTAXA – substantivul, adjectivul, verbul etc. Ultimul capitol dedicat Verbului trateaza timpurile verbale, corespondenta timpurilor

 

 

(Visited 243 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *