Ieri au sosit de la libris.ro cele doua culegeri de matematica pe care le-am comandat pentru Alexandru (scolar de clasa I). 🙂
Am inceput de la 3 ani cu Alexandru (7 ani acum) sa lucram usor-usor de pe caiete vesele si colorate tot felul de exercitii de matematica adaptate pentru varsta lui. Am avansat, astfel ca inca din clasa pregatitoare am trecut la etapa culegerelor de matematica. Am insistat pe matematica, pentru ca am observat ca Alexandru este mult mai atras de stiintele exacte, poate si datorita firii sale foarte pragmatice si bine ancorate in realitate.
Rezultatele s-au vazut imediat, astfel ca inca de anul trecut (6 ani), lucram impreuna cu Alexandru chiar si probleme de clasa a doua. Alex stie deja tabla inmultirii (cel putin pana la 5 o stie perfect), fae operatii de adunare si scadere chiar si cu trecere peste ordin si a inteles ideea termenului necunoscut si modalitatile de aflare a acestuia. In plus, stie deja tot alfabetul de mana si citeste cursiv.
Astfel ca a ajuns la etapa in care manualul si caietele de lucru pentru clasa I par de deja de gradinita, ca sa il citez. Am plusat si i-am comandat culegeri de matemtica pentru clasa a II-a deja si am descoperit cu maxima incantare doua pe care vi le recomand si voua cu drag.
Ion PETRICA. Matematica. Culegere pentru clasa a II-a de la editura SIGMA
Cine nu a auzit de marele matematician Ion PETRICA? ION PETRICÄ‚ este o legenda inca de pe vremea mea: Lucrez dupa Petrica – auzeai mereu pe holurile scolii din partea colegilor olimpici la matematica.
Victoria Paduraru si Ana-Maria Butnaru. Matematica. Exercitii, probleme si jocuri pentru clasa a II-a de la editura Niculescu.
Este o culegere de probleme care par a aveau un grad de dificultate mai redus decat cele continute in cartea lui Petrica si este mai atractiva poate pentru cei mici. Alaturi de clasicele probleme de matematica, cuprinde si o serie de jocuri sau intrebari ce tin de: unitati de masura, elemente introductive de geometrie, iar toate cerintele sunt introduse prin intermediul a 3 personaje (Anca, Dan si Mati), care fac mult mai atractiv procesul de invatare.
Ce imi place la aceste doua culegeri?
– exercitiile pot fi rezolvate direct pe ele (ceea ce este un mare avantaj, mai ales pentru copil, care nu mai trebuie sa transcrie operatiile),
– nu sunt foarte incarcate din punct de vedere coloristic. Multe dintre auxiliarele si caietele de lucru de pe piata sunt foarte colorate, cu multe cerinte, desene si figuri care, in loc sa ajute copilul, mai mult il deruteaza si il obosesc,
– pretul este mai mult decat accesibil. Practic, cu investitia a 3 ciocolate, am asigurat materialul de lucru pentru cateva luni. 🙂 Eu le-am comandat de pe libris.ro, unde transportul este gratuit la o comanda de minimum 30 de lei.
P.S. Nu va imaginati ca Alex e cine ce stie ce copil genial sau iesit din normalitate. Preocuparea lui esentiala este joaca, dar aplicand metoda stick and carrot (mai mult cea a recompenselor), il conving usor sa alocam macar 15-20 de minute pe zi studiului impreuna si incerc sa fac din asta o activitate distractiva. El stie ca, asa cum parintii au serviciu si trebuie sa mearga zi de zi la munca (chiar daca au sau nu chef), responsabilitatea copiilor este sa invete si trebuie (chiar daca vor sau nu) sa isi indeplineasca si ei obligatiile lor de „munca”, iar munca lor inseamna sa invete ceva nou in fiecare zi.