Parintii mei m-au crescut pe stilul vechi de educatie, in sensul ca am fost invatata de mica sa citesc putin in fiecare zi, sa lucrez “suplimentar” la matematica si engleza, nu cu forta. Dar am invatat ca orice activitate paote deveni usor o rutina, iar rutina nu trebuie sa fie neaparat si plictisitoare. Poate fi si distractiva si, de ce nu, recompensatorie.
Asa procedez si eu cu Alex. Incercam sa lucram in fiecare zi (nu ne iese intotdeauna) la matematica. Nu calculul corect ma intereseaza cel mai mult, nu vreau musai sa stie tabla inmultirii si a adunarii pe dinafara, cat ma intereseaza sa inteleaga METODA rezolvarii unei probleme de matematica.’
Am insistat intodeeauna ca orice text poate fi tradus imediat in limbajul matematicii (care contine doar numere, semne si litere care inlocuiesc numerele pe care nu le cunoastem).
De pilda, a aduna se traduce, bineinteles prin semnul plus; daca ceva este mai mic, atunci cu siguranta trebuie sa apara o operatie de scadere acolo.
Il ajut mereu sa inteelaga ca trebuie sa extraga din text CE STIM si CERINTA. Iar ca sa aflam CE NU STIM trebuie sa identificam INDICIILE pe care textul problemei ni le ofera. Ca o cautare de comori.
Pe site-ul libris am descoperit o multime de resurse la care putem apela daca vrem sa lucram cu cei mici la matematica:
In primul rand, recomand cu tot sufeltul culegerile de matematica ale ADINEI GRIGORE. Sunt ideale, editate intr-o forma simplista, ca pe vremuri, nu incarcate de imagini obositoare. Acestea sunt pentru clasa I, clasa a II-a si clasa a III-a si clasa a IV-a.
La fiecare inceput de an scolar din invatamantul primar (Alexandru e acum in clasa a III-a) achiztionam aceasta culegere de 1000 de probleme, cu obiectivul ambitios de a o termina pana la sfarsitul anului. 🙂
De asemenea, recomand si caietele de lucru MATEX. Fiecare caiet contine teste de cate o pagina si sunt ideale daca vrem sa obisnuim copilul sa lucreze zilnic 20 minute la matematica. Iar pretul este unul atat de…modic, practic, un caiet costa cat o ciocolata mai buna.
Recomand, ca instrument de lucuru pentru parinti, cel mai bun prieten al parintilor si al copiilor in lupta cu tainele matematicii: Ajuta-ti copilul la mate de Carol Vorderman, despre care am scris mai multe aici.
Voi cum procedati cu piticii vostri? Lucrati sulimentar cu ei?