Matematica reprezinta unul dintre putinele domenii unde nu merge sa…tocesti. Ori intelegi matematica, ori nu. La matematica e nevoie de logica, e nevoie sa simti matematica, matematica nu poate fi pacalita. Asta incerc si eu sa ii explic zi de zi lui Alexandru, ca sa nu iti fie frica de mate, trebuie mai intai sa o intelegi. Si atunci nicio problema nu iti va mai parea dificila sau de temut, pentru ca intotdeauna gasesti un punct de plecare.
Cam acesta este si scopul cartii Cum sa reusesti la Evaluarea Nationala fara sa tocesti la mate, de la editura GAMA. Chiar daca Alexandru este abia in clasa a IV-a, incercam sa consolidam materia si sa patrundem usor in tainele matameticii din gimnaziu. Logic, pe indelete, fara toceala si memorare inutila.
Cartea face parte din colectia culegerilor auxiliare oferite libris.ro care te ajuta, de o maniera foarte atractiva (stim cu totii ca viitorii adolescenti se plictisec foarte repede) sa te organizezi in asa fel incat sa intelegi mai intai CE anume au de facut.
Asta i-am spus mereu lui Alex: imagineaza-ti ca esti un detectiv si fiecare problema reprezinta un mister pe care tu trebuie sa il deslusesti. Primul pas este sa intelegi problema de rezolvat (sa scrii, asadar, corect, datele problemei), sarcina, ce anume ti se cere.
Iar daca ai scris corect datele problemei, nu ai cum sa nu avansezi in rezolvarea misterului. Orice problema contine in insasi datele acesteia INDICIILE pentru rezolvarea ei. Trebuie doar sa le gasesti. Apot trebuie sa alegi METODA. Matematica ne ofera multiple metode la indemana, iar pentru ciclul gimnazial sunt cateva mari metode arhicunoscute, care trebuie intelese perfect: metoda grafica (figurativa), metoda reducerii la unitate, metoda comparatiei, metoda mersului invers, metoda falsei ipoteze.
Si nu un ultimul rand: VERIFICAREA.
Urmand acesti pasi nu ai cum sa nu reusesti la orice examen de matamatica. Si aceasta fara sa tocesti, caci la mate nu merge cu toceala. 🙂