Civilizații si tipare istorice – Neagu Djuvara

Marele istoric si scriitor, om de cultura si OM, Neagu Djuvara (1916-2018) nu mai are nevoie de nicio prezentare. Nascut in 1916, într-o familie cu rădăcini boierești de origine aromână, stabilită în România în secolul al XVIII-lea, Neagu Djuvara obține licența în istorie la Sorbona în anul 1937 și pe cea în drept în 1940.

Dupa minunata carte O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri – pe care Alexandru, elev in clasa a IV-a o indrageste foarte mult – ii place mult sa ii citesc eu din ea, nu sa citeasca el singur :)) – am descoperit pe site-ul libris Civilizatii si tipare istorice, lucrarea monumentala a lui Neagu Djuvara, o carte pe care o recomand cu toata inima.

Cartea are la bază teza de doctorat a autorului, teză coordonată de reputatul sociolog Raymond Aron, care isi propune, in baza unui studiu comparat al civilizatiilor, sa identifice anumite constante, tipare in modelarea acestor mari unitati ale Istoriei, delimitate uin spatiu si timp (asa cum ii place lui Djuvara sa defineasca civilizatiile).

Neagu Djuvara distinge si tratează in cartea sa civilizaţia egipteană, civilizaţia babiloniană, civilizaţia cretană, civilizaţia elenică sau greco-romană, civilizaţia bizantină, civilizaţia bizantină, civilizaţia occidentală, civilizaţia arabă sau islamică, civilizaţia indiană, civilizaţia chineză şi civilizaţiile precolumbiene. De ce doar atatea?

Pentru ca Djuvara identifica o serie de criterii, pastrand termenul de civilizaţie pentru a desemna culturile care:

  1. au acoperit o arie geografica relativ intinsa, imbratisand mai multe etnii sau state organizate;
  2. au realizat o anumită unitate în moravuri, tehnici, arte, credinţe (care a stat la baya unei viyiuni particulare asupra lumii);
  3. s-au dezvoltat în general pe o durată de peste două mii de ani şi au trecut prin acelasi ciclu de evoluţie politică.

Publicata iniţial la Paris, a fost distinsa cu un premiu de istorie al Academiei Franceze, incununand efortul de aproape 20 de ani in elaborarea acesteia (Neagu Djuvara a lucrat la aceasta carte din 1951 pana in 1970).

In Romania, cartea a fost publicata la editura Humanitas, Djuvara fiind, de altfel, un colaborator fidel al Editurii Humanitas.

(Visited 251 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *