De ceva vreme am inceput sa ii prepar piticului pestele numai la cuptor (pana de curand am folosit cu mare succes steamer-ul). Am cumparat un file de somon proaspat (prefer file-ul in detrimentul rondelelor pentru ca are un mare avantaj – nu contine oase si este mult mai usor de desprins pielea de pe spate, ramanand,a stfel, mult mai mult din magicul pestisor) 🙂
ingrediente
1 file somon proaspat (300 gr)
morcov, praz, ardei gras
busuioc, oregano, usturoi…
1 file somon proaspat (300 gr)
morcov, praz, ardei gras
busuioc, oregano, usturoi…
Asadar, am pregatit file-ul, l-am spalat, l-am asezonat cu ierburi aromatice si l-am asezat pe un pat de legume: cartofi, morcovi, praz, ardei gras intr-un (cu putina apa) pe care l-am introdus la cuptor. Nu am adaugat ulei de masline, intrucat somonul este destul de gras.
In alte dati, am folosit cu mare succes si 2-3 ciupercute Champignon.
Pofta buna, pitici!
Eu i-am servit cu putina smantana!
De la ce varsta?
eu i-am dat somon copilului meu de la 10 luni. la 9 luni i-am dat pentru prima data salau, apoi i-am introdus imediat si somonul in alimentatie, ulterior si pastravul.
De ce Somon pentru copilul meu?
Studii de data recenta aduc dovezi potrivit carora pestele gras (somonul, tonul, macroul, heringul etc.), din ape nepoluate, proaspat, este bogat in acizi grasi omega 3, fiind mai valoros decat pestele de apa dulce, cu carne slaba, sau cel congelat.
Somonul contine:
- Omega 3
- Triptofan, un aminoacid esential care stimuleaza productia de serotonina (96% din necesarul zinic).
Triptofanul face parte din grupa aminoacizilor esentiali si este utilizat de creier impreuna cu vitamina B6, nicotinamida si magneziu pentru a produce serotonina, un neurotransmitator important care are rolul, printre altele, sa asigure transmiterea mesajelor creierului la unul din mecanismele biochimice ale somnului.Triptofanul poate contribui la inducerea somnului natural, reduce sensibilitatea la durere, atenueaza migrenele, actioneaza ca un antidepresiv natural, ajuta la reducerea anxietatii si tensiunii nervoase, contribuie la atenuarea anumitor simptome ale tulburarilor chimice produse de alcool si se foloseste ca adjuvant in controlul alcoolismului.Ca surse naturale pot fi amintite alimente precum branza de vaci, lapte, carne, peste, curmale uscate, carne de curcan, banane, alune de padure.
- Vitamina D, care mentine normal nivelul de calciu si de fosfor din organism (94% din necesarul zilnic).
O sută de grame de somon contine doza zilnică recomandată de vitamina D, triptofan, 80% acizi esentiali omega 3, 70% seleniu, proteine, jumătate din doza zilnică de vitamina B3 si B12, fosfor, magneziu, făcând din somon un aliment ce protejează atât inima, cât si creierul.
(Visited 394 times)
L-ati acoperit in cuptor?