Copiii vor sa stie totul despre Craciun. Totul despre ce originile lui Mos Craciun si ale lui Mos Nicoale, despre ajutoarele Mosului, colinde, obiceiurile si traditiile asociate acestei sarbatori, nelasand, insa, deoparte, semnificatia cea mai profunda a acestui eveniment, si anume nasterea Domnului. Asa ca, in fiecare an, incepand cu prima zi a iernii, parintii sunt bombardati de-a dreptul cu intrebari despre tot ceea ce inseamna cea mai iubita sarbatoare pentru copii. Parintii au nevoie, cu siguranta de o enciclopedie a Craciunului ca sa poata fata tirului de intrebari si curiozitati nesfarsite ale copiilor. 🙂
Ei bine, iata ca Gerry Bowler, care detine doctoratul in istorie, titlu acordat de King’s College din Londra, s-a decis sa creeze o adevarata enciclopedie a Craciunului, in urma a multor ani de documentare pe aceasta tema.
ENCICLOPEDIA CRACIUNULUI, o carte minunata de 416 pagini, format mare A4, aparuta la editura Nemira cu o grafica exceptionala, ne invita la o incursiune in varietatea obiceiurilor si a traditiilor de Craciun, in multitudinea simbolurilor care insotesc aceasta sarbatoare (de la cele religioase, pana la cele comerciale: cadouri, reni, spiridusi, bradul de Craciun, turta dulce, cadouri, cantece si filme etc) fiind o adevarata enciclopedie a tot ce inseamna una dintre cele mai mari sarbatori crestine.
Aflam din carte, astfel lucuri intersante. Stiati, de pilda, ca:
- Bulgarii sarbatoresc Craciunul de doua ori pe an, pe 25 si 26 decembrie. In perioada regimului communist, sarbatorile religioase au fost interzise, asa ca oamenii au nascocit o sarbatoare laica asemanatoare Craciunului, celebrata pe 26 decembrie. Dupa 1989, restrictiile au disparut, insa nu s-a renuntat si la noua sarbatoare.
- Istoria lui Mos Craciun incepe odata cu Sfantul NICOLAE DIN MIRA, un episcop crestin din Asia Mica al carui cult s-a dezvoltat in Evul Mediu si in jurul caruia s-au tesut nenumarate povesti despre generozitatea sa fata de copii.
- Mos Gerila este versiunea sovietica a lui Mos Craciun, menita sa il inlocuiasca pe Tata Craciun, in cadrul campaniei duse de regimul comunist impotriva religiei si a vechilor traditii.
- In Cuba, viitorul Craciunului ramane incert. In 1969 autoritatile guvernamentale au interzis celebrarea Craciunului pentru a nu vaduvi, chipurile, economia tarii de o zi de lucru in timpul sezonului de recoltare a trestiei de zahar. In 1998, in onoarea vizitei efectuate de papa Ioan Paul al II-lea, regimul communist a reintrouds minivancata de Craciun, dar multi cubanezi continua sa trateze ziua de 25 decembrie ca pe oricare alta zi din calendar.
- Rudolph, renul cu nasul rosu a aparaut pentru prima data in 1939 intr-o brosura promotionala gratuita oferita de magazinul Montgomery Ward din Chicago.
Aflam cum se sarbatoreste Craciunul in Italia, Norvegia, sau Australia. Ce mancaruri sunt traditionale, ce obiceiuri si traditii se practica in luna decembrie in fiecare tara, care este originea simbolurilor crestine specifice Craciunului, dar si a celor de natura comerciala (reni, cadouri, dulciuri) care ii cuceresc pe copii, in special.
Exista chiar si o pagina dedicata Romaniei. 🙂
In intreaga lume si de la o epoca la alta, Craciunul a fost celebrat in diferite feluri, capatand de-a lungul timpului intelesuri, semnificiatii si simboluri variate, insotite de traditii si obiceiuri care mai de care mai ciudate, de la tara la tara. Semnificatia profunda, initiala ramana insa aceeasi: Craciunul sarbatoreste nasterea Domnului si momenul cand Dumnezeu a devenit OM.
Cartea se poate comanda direct de pe site-ul editurii NEMIRA, de AICI. E in SUPER PROMOTIE, acum in perioada de dinainte de Craciun. Poate reprezenta un cadou ideal de pus sub brad pentru oricine drag din viata noastra, de la un copil de 4-5 ani, pana la bunicul sau strabunicul care poate sa ne povesteasca in persoana cum se traia pe vremuri aceasta sarbatoare.