Am insotit, de curand, o buna prietena pentru efectuarea interventiei de amniocenteza…
Cand auzi, prima data, de amniocenteza, prima reactie este una de…tacere…de teama…teama nu numai de posibilele rezultate, cat si despre interventia in sine…teama vine din necunoastere, din lipsa informatiilor, din lipsa impartasirii acestei experiente…ei bine, dragi viitoare mamici, sa nu va fie teama, in cazul in care veti ajunge in situatia de a lua decizia de a face aceasta analiza!
De ce?
Indicatiile efectuari amniocentezei sunt:
- un risc crescut la testele de screening prenatal pentru anomalii cromozomiale (sidrom Down, etc);
- in urma unui sfat genetic, pentru diagnosticul unor boli genetice suspicionate in trimestrul 2;
- diagnosticul unor infectii fetale specifice (toxoplasmoza, CMV, etc),;
- determinari biologice/biochimice din lichidul amniotic (teste de maturitate pulmonara fetala, etc);
- varsta avasnsata. In unele tari, amniocenteza este obligatorie dupa varsta de 35 de ani.
Cand se efectueaza?
Amniocenteza se efectueaza de obicei in cel de-al doilea trimestru de sarcina, in intervalul saptamanilor 16 – 20 de sarcina.
Prietena mea a efectuat-o la 18 saptamani.
Unde se poate efectua interventia?
Prietena mea si-a facut amniocenteza la Spitalul SANADOR, la dr. Doru Herghelegiu, un doctor foarte fin, din toate punctele de vedere si unul dintre cei mai experimentati doctori in acest domeniu (cu mii de amniocenteze la activ).
In ce consta interventia?
Se patrunde cu un ac fin prin peretele abdominal pina in cavitatea uterina de unde se aspira un volum mic de lichid amniotic (pina la 20ml). Toata aceasta procedura se efectueaza sub control ecografic astfel ca acul se poate vizualiza in permanenta pe ecranul ecografului.
Lichidul amniotic este in mare masura urina fetala, astfel ca volumul extras prin amniocenteza se va reface in urmatoarele citeva ore.
Procedura dureaza doar citeva minute si dupa efectuarea sa, se verifica daca ritmul cardiac fetal este normal.
E dureroasa?
Interventia nu a durat mai mult de 10 minute…a plecat pe propriile picioare, cum s-ar zice, si, conform spuselor ei, nu este chiar atat de duroasa precum se crede..
Ce senzatii/simptome pot aparea dupa amniocenteza?
In primele doua zile se poate percepe o mica senzatie de discomfort abdominal sau asemanatoare celei de la menstruatie. Medicul in cauza i-a prescris tratament cu NO-SPA timp de 3 zile.
E periculoasa?
Riscul de avort dupa amniocenteza este in jur de 1%. Daca avortul este provocat de procedura acesta se va produce pina in aproximativ 5 zile de la efectuarea amniocentezei.
Cat costa?
Cu trimitere de la medicul de familie, interventia a costat undeva la 1600-1700 de RON.
In cit timp primesc rezultatul?
Prietena mea a primit rezultatele testului rapid – pentru sindromul Down si alte anomalii cromozomiale majore cam dupa 3-4 zile. Rezultatul pentru o serie de anomalii cromozomiale rare se primeste cam dupa 2 saptamini.
In concluzie…in cazul in care ajungeti in situatia de a va fi fost recomandata o astfel de interventie, nu ezitati sa o faceti din cauza temerilor legate de faptul ca ar putea reprezenta o experienta traumatizanta. Efectuata cu un medic cu experienta, in conditii bune, aceasta experienta nu este una traumatzanta nici fizic, nici pisihic.
surse
http://www.medicinafetala.ro/mfc/diagnostic-prenatal/amniocenteza/
Mult succes si Doamne ajuta sa fie totul bine!
Ma bucur ca am citit acest post pentru ca luni sunt programata la amniocenteza, tot la Sanador, tot la dr. Herghelegiu. Sper ca totul sa fie bine…