INVENTII CARE AU SCHIMBAT LUMEA (review)

Am descoperit pe site-ul Libris.ro o carte extraordinara – INVENTII CARE AU SCHIMBAT LUMEA.

17101764_10154210123981689_2039886058_n

Cartea, care apartine lui Rodney Castleden, este editata in doua volume si a aparut in 2015 la editura METEOR PUBLISHING: De la roata la masina de calcul si De la electromagnet la GPS.

Cartile prezinta in ordine cronologica marile inventii ale omenirii, de la toporul de piatra (500.000 ani i.e.n.) pana la DVD-ul inventat in 1995, fiind impartite pe perioade: Lumea antica, Lumea medievala si renascentista, perioada Iluminismului, secolul XIX si lumea moderna.

Cele aproape 450 de pagini cat insumeaza cele doua volume abunda in informatii si, desi lipsesc fotografiile, imi place faptul ca fiecare inventie si povestea din spatele ei sunt descrise in mod amanuntit, cu detalii interesante, pe care nu le gasesti in majoritatea enciclopediilor de pe piata care abordeaza in mod prea succint acest domeniu.

Stiati, de pilda, ca:

– Cea mai veche inventie, care dateaza de acum 500.000 inainte de era noastra, este toporul din piatra.

– Roata a fost inventata in China si Europa, independent.

– Banii de hartie erau folositi local si informal in China inca din secolul al VII-lea, fiind adoptati in mod oficial in secolul al X-lea.

– Pianul a fost inventat in 1700 de catre Bartolomeo Cristofori.

– Chibritul a fost inventat intamplator in 1826 de catre John Walker.

– Louis Braille, inventatorul sistemului de citire pentru orbi – alfabetul Braille –  era el insusi orb de la varsta de 3 ani.

– Romanul Petrache Poenaru a inventat un stilou in timp ce studia la Paris, in 1827.

– Autostrada ar fi fost proiectata la initiativa si dorinta lui Adolf Hitler (!). In realitate, proiectul unei retele de autostrazi exista inca diainte de vneirea lui la putere. In orice caz, nemtii sunt cei care au construit primul sector de autostrada, in 1929-1932, de la Koln la Bonn.

– Chirurgul sud-african Christian Barnard a realizat in premiera un transplant de cord, la 3 decembrie 1967.

– E-mailul a fost folosit pentru prima data in 1971 de catre programatorul de calculatoare Raymond Tomlinson, iar telefonul celular a fost inventat in 1973.

– WWW – World Wide Web – reteaua mondiala on-line a fost inventata in 1990 si a devenit accesibila prin internet in anul urmator.

Si lista ar putea continua, pentru ca in fiecare zi au loc descoperiri si sunt inventate noi si noi dispozitive menite sa ne faca voata mai usoara si mai interesanta.

Asa ca asteptam si volumul III. J

Cartile de acest gen sunt ideale pentru copii de varsta scolara, care incep sa aiba curiozitati despre cum functioneaza lumea care ne inconjoara, despre inventii si descoperiri de care ne folosim in fiecare zi.

Cartile se pot comanda de pe site-ul Libris.ro, de aici.

.

(Visited 156 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.