Ironia istoriei americane si noua ordine mondiala

Am descoperit recent, pe site-ul libris.ro, doua carti foarte inetersante din domeniul studiului relatiilor internationale.

Reinhold Niebuhr, Ironia istoriei americane, tiparita la editura RAO (2012) merita titlul (recunoscut, de altfel, de majoritatea analiștilor) de cea mai buna carte despre politica externă a Americii.

Si aceasta pentru ca multe dintre argumentele lui Niebuhr sunt aplicabile si astăzi tot atât de bine precum erau acum mai bine de 50 de ani (cartea a fost publicata pentru prima oara in America, in 1952, in plin Război Rece).

Niebuhr reușește o remarcabila descriere profunda a rădăcinilor istorice ale politicii externe a SUA, cu accent pe modul de viată american si viziunea proprie (idealista si moralista) asupra afacerilor internaționale.

Ironia istoriei americane rezida tocmai in neșansa ca națiunile drepte sau juste sa fie implicate in ceea ce el numește respingeri ironice ale pretențiilor lor morale. Acest element ironic poate fi surmontat doar daca idealismul american ajunge sa înțeleagă limitele oricărei lupte a omului, caracterul fragmentar al înțelepciunii umane, mixtura de bine si rău din orice virtute umana.

Din aceasta perspectiva, întreaga filozofie a lui Niebuhr s-ar putea înscrie in tradiția realismului, care pune accent pe inclinația naturală a omului (si a statelor) către interese si acumularea de putere.

O carte de nelipsit din bibliotecă, atat pentru cititorii avizati, cat si pentru cei care abia se inițiază in tainele relațiilor internationale. Cu adevărat, cea mai buna carte despre politica externă a Americii.

Si pentru ca rămânem in zona aceasta a relațiilor internaționale, am rămas placut surprinsa de cartea lui Alexandru Grumaz, Noua ordine mondiala. O carte apăruta  la aceeași editura RAO, in 2019.

Cartea este profund ancorata in actualitatea politicii internaționale pe care o trăim, dar nu lasa deoparte explicațiile teoretice privind conceptele si paradigmele la care face apel in explicarea noii ordini mondiale.

Către ce ordine mondiala ne îndreptam? Cine va conduce lumea: SUA, China sau Rusia? Care este viitorul relației transatlantice? Care sunt consecințele Brexit? Încotro se îndreaptă Orientul Mijlociu? – sunt doar câteva întrebări la care generalul Alexandru Grumaz încearcă sa răspundă pe parcursul acestei carti.

(Visited 58 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.