RUSIA dupa Imperiu (Stanislav Secrieru)

Despre Rusia s-a scris atat de mult in ultimii 25 de ani, acest subiect starnind interesul analistilor, al cercetatorilor, incat apare mereu intrebarea: ce se mai poate scrie nou despre Rusia in teoria relatiilor internationale?

Si totusi, cercetarea lui Stanislav Secrieru (in prezent Senior Associate Fellow la European Union Institute for Security Studies) a adus o alta cale de abordare a acestui fenomen in relatiile internationale, reusind sa prezinte o viziune diferita asupra Rusiei post-sovietice in cartea sa aparuta in 2008 RUSIA DUPA IMPERIU.

Si a reusit acest lucru in primul rand prin abordarea subiectului din perspectiva constructivismului social, introducand conceptul de identitate strategica drept nucleul cercetarii sale. Tocmai in aceasta consta noutatea cercetarii conduse de Stansilav Secrieru, care indrazneste si reuseste sa analizeze comportamantul Rusie pe scena politica internationala de dupa 1991 nu din perspectiva relismului clasic (asa cum o fac majoritatea studiilor asupra Rusiei din ultimul deceniu).

884709

Cartea cuprinde 4 capitole, care definesc, totodata, si principalele directii ale cercetarii sale:

Primul capitol: CONSTRUCTIA SOCIALA A POLITICII EXTERNE prezinta bazele cercetarii din perspectiva teoriei relatiilor internationale, cercetare fundamentata in principal pe paradigma constructivismului social.

Al doilea capitol: RUSIA LUI ELTIN creioneaza cele 3 versiuni de proiecte de identitate strategica asumate de Rusia post-sovietica: liberalismul international, realismul moderat, urmat de civilationismul geopolitic agresiv.

Cel de-al treilea capitol: RUSIA LUI PUTIN este dedicat analizei Rusiei conduse de Vladimir Putin, caracterizata de catre Stanislav Secrieru drept sfarsitul pluralismului haotic al lui Eltin si inceputul noului realism pragmatic. Putin a jucat (si joaca inca) rolul esential in deifnirea noii identitati strategice a Rusiei. In opinia autorului, Rusia este inca intr-un proces politic de constructie.

Ultimul capitol: ILUZIILE SUVERANEALE RUSIEI lanseaza o serie de scenarii privind posibilele evolutii in ceea ce priveste parcursul Rusiei dupa momentul 2008 – finalziarea primelor doua mandate de presedinte ale lui Putin prin creionarea a 3 scenarii (pana in anul 2020):

  1. O Rusie europeana si pro-occidentala, o putere regionala democratica si prospera – un scenariu optimist
  2. O Rusie aflata la perferia sistemului international, frustrata geopolitic si incercand mereu sa contrabalanseze Occidentul – scenariul pesimist
  3. O Rusie care continua viziunea proiectului politic asumat de Vladmiri Putin, dupa transferul de putere din 2008.

Istoria ne-a demonstrat ca Stanislav Secrieru a prevazut cu pragmatism si exactitate viitorul pe termen scurt al Rusiei. Ideea principala a cartii este aceea ca Rusia post-sovietica nu a reusit inca sa iasa din etapa de tranzitie identitara si sa formuleze o viziune stabila si sustenabila cu privire la locul si rolul sau in noul sistem international.

Ca o opinie personala (cartea e aparuta in 2008) eu cred ca Putin a reusit (mai ales in ultimii 4 ani) sa creioneze si sa puna in practica o viziune coerenta asupra unui proiect geopolitic care urmareste consacrarea sistemului international multipolar, in cadrul caruia Rusia sa fie recunoscuta ca un actor relevant / global.

Evolutiile cele mai recente de pe scena relatiilor internationale denota tocmai puterea sau prestigiul de care se bucura Rusia (sau mai bine zis Putin) in fata celorlalti actori internationali, care sunt obligati sa isi adapteze / transforme strategiile raportandu-se la Rusia.

(Visited 112 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *