Incertitudine. Gandire strategica si relatii internationale in secolul XXI

Volumul Incertitudine.Gandire strategica si relatii internationale in secolul XXI – George Cristian Maior (aparut sub editura RAO) este gandit ca o colectie de eseuri care ofera o viziune proprie asupra sistemului global de putere, a evolutiei relatiilor internationale si a interdependentelor dar si a echilibrului care se contureaza la inceput de secol XXI.

826133

Volumul debuteaza cu o abordare din prisma teoriei relatiilor interbnationale, avansand spre o analiza din ce in ce mai pragmatic si aplicata asupra noilor relaitati geopolitice.

Abordarea teoretica se invarte in jurul a catorva concepte-cheie: Incertitudine – concept in jurul caruia graviteaza dezbaterile teoretice privind conditia statelor, a societatii si a individului intr-un system international tot mai imprevizibil; Stat-retea (concept preluat de la Manuel Castells), ce joaca un rol esential in creionarea noilor realitati internationale; Lumea post-post si utilitatea prefixului post in filosofia relatiilor internationale.

Autorul incerca sa gaseasca raspuns la o serie de intrebari: cum intelegem lumea international dupa momentul 2001? Care sunt limitele puterii si ale politicii in era globalizarii? si supune reflectiei o serie de teme / subiecte de actualitate care domina agenda internationala dupa momentul 2001:

  • Non-statul si noua geopolitica in secolul XXI.
  • Europa si America, o alianta dificila, dar puternica
  • Terorismul global
  • Postmodernismul nuclear.

Concluzionand, autorul atrage atentia asupra necesitatii de a regandi conceptul de balanta de putere pentru secolul XXI, insistand asupra rolului esential pe care il poate juca gandirea strategica intr-o epoca dominata de incertitudine.

(Visited 74 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.