Cartea Sociologie – idei fundamentale prezinta succint si de o maniera atractiva fundamentele sociologiei, conceptele esentiale ale acestei stiinte, tratand temele esentiale abordate de-a lungul timpului de catre sociologi: inegalitatea sociala, cultura si identitate, munca si cosietatea de consum, rolul institutiilor, familie.
Oamenii sunt o fiinte sociale, avand o tendinta naturala de a trai si de a munci impreuna, in cadrul unor grupuri sociale. Aceasta tendinta a condus in timp la formarea societatilor. In termenii cei mai simplisti, sociologia – aparuta la sfarsitul secolului al XVIII-lea, secol marcat de spiritul Iluminsimului – devine stiinta care studiaza in mod obiectiv societatile.
Cateva chestiuni din carte mi-au atras atentia si imi doresc ca atat fiica mea, cat si fiul meu sa creasca avand in minte aceste principii:
- Munca in gospodarie este direct opusa realizarii de sine, impiedincandu-le pe femei sa isi atinga potentialul maxim (Ann Oakley). Oakley sustine ca munca in gospodarie ar trebui inteleasa ca o slujba in adevaratul sens al cuvantului, NU ca o prelungire naturala a rolului de sotie sau de mama. Chiar si in secolul XXI, femeile fac in continuare cea mai mare parte a muncii casnice.
- Identitatea si comportamentul nostru sunt determinate de modul in care suntem descrisi si clasificati (Howarrd S. Becker).
- Familiile sunt fabrici prducatoare de personalitati umane (Talcott Parsons).
Cartea se poate rasfoi si comanda pe site-ul libris.ro.