„Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre.” (Regele Mihai)
Ar trebui sa se studieze in scoli si nu doar licee, ca materie optionala, istoria monarhiei in Romania. De altfel, incepand cu anul scolar 2013-2014, elevii de liceu dispun de posibilitatea de a alege de la anul ca optional materia Istoria Monarhiei in Romania.
Am descoperit pe site-ul libris.ro un instrument de lucru ideal pentru studierea în școli a istoriei moderne și contemporane, destinat elevilor din învățământul liceal – oferitde prof. Nicolae Diță, prof. dr. Doru Dumitrescu și prof. drd. Mihai Manea
Cartea Istoria Monarhiei din Romania aparuta la editura Nomina, in 2018, isi propune sa prezinte o imagine istorica a ceea ce a insemnat institutia Monarhiei in Romania. Nu avem voie să uităm niciodată rolul determinant al Regelui Carol I pentru modernizarea Romaniei si contributia regelui Ferdinand I pentru întregirea României moderne.
Istoria monarhiei reprezinta un capitol important al istoriei nationale, de afirmare a valorilor Romaniei moderne, monarhia reprezentand practic, simbolul sub care s-a construit Romania moderna.
Monarhia in Romania are o durata suficienta (1866 – 1948) pentru a pune in valoare un manunchi de idei politice, economice, sociale, culturale care la un moment dat domina istoria unui popor (epoca modernizarii Romaniei). Avem, asadar, o istorie a Romaniei, privita prin istoria monarhiei. Autorii volumului, cunoscuti profesori de istorie, ofera astfel cititorilor un manual util si documentat (Prof. univ. dr. Ion Bulei).
Monarhia a jucat asadar un rol esential in conturarea identității naționale a României: independenta, unirea cea mare şi modernizarea statutului roman au avut un numitor comun: monarhia.