Oricine are un plan, pana incaseaza primul pumn in gura. (Mike Tyson)
Oricine are nevoie de o strategie. Indiferent ca vorbim de un copil care doreste sa isi convinga parintii sa ii cumpere jucaria dorita, pana la un angajat care isi propune sa devina manager, un partid politic care doreste sa obtina voturile alegatorilor sau un conducator de armata care doreste sa castige razboiul.
Strategia – arta de a folosi cu dibacie toate mijloacele disponibile in vederea asigurarii succesului intr-o lupta – guverneaza viata oamenilor, in toate domeniile si aspectele ei, nefiind subsumata strict domeniului militar. Strategia este aplicabila la orice nivel – individual, la nivelul unei organizatii sau la nivel statal si suprastatal. Indiferent la ce nivel se aplica, intotdeauna strategia are în vedere, în mod explicit şi implicit, realizarea unor scopuri bine precizate, specificate sub forma de misiune şi obiective.
Am gasit pe site-ul libris o antologie completa despre tot ce tine de strategie. O istorie completa a acestei arte care ne invata cum sa ne ne folosim de mijloacele la indemana pentru a ne atinge scopurile.
Strategia. O istorie completa – publicata in 2013 si tradusa la editura Litera in ianuarie 2018, imortalizeaza lunga istorie a gandirii strategice, reprezentand munca de o viata a profesorului Lawrence Freedman.
Lawrence Freedman, profesor la King’s College, in Londra din 1982, este unul dintre cei mai renumiti analisti pe problema de securitate din intreaga lume. Profesorul, devenit celebru pentru numeroasele sale lucrari despre strategiile nucelare si perioada Razboiului Rece, a fost ales membru al Academiei Britanice in 1995 si innobilat in 1996.
Cartea are 1024 de pagini, este tiparita in format: 140 x 200 si este impartita in 5 parti:
- ORIGINI
- STRATEGII DE FORTA. Asa cum arata Clausewitz, unul dintre cei mai mari strategi militari, strategia se refera in primul rand la mijloacele prin care se realizeaza politica: Razboiul este de fapt, „continuarea relatiilor politice prin alte mijloace”. Asadar, acest capitol prezinta unele dintre cele mai relevante strategii militare din istorie, de la celebra strategie a lui David impotriva lui Goliat, pana la strategiile nucleare specifice perioadei Razboiului Rece.
- STRATEGIA DE JOS ÎN SUS (cea politică) – capitol ce abordeaza strategia din perspectiva celor slabi sau a celor care pretind ca actioneaza in numele lor,
- STRATEGIA DE SUS ÎN JOS (a corporaţiilor), cu accent pe strategia managementului.
- TEORII DESPRE STRATEGIE, capitol care trateaza posibilitatea construirii unei teorii strategice, care sa aiba la baza descoperirile stiintelor sociale contemporane.