FIZICA POVESTITA de CRISTIAN PRESURA

Noiembrie este luna cartilor, pentru ca este luna targurilor de carti. Timpul nu imi permite sa ma deplasez fizic in toate librariile (relaxarea suprema pentru mine, ador mirosul de carti noi), asa ca, gratie internetului, am pasit in cea mai mare librarie online din Romania ­– libris.ro.

Aici am descoperit o carte minunata, pe care ne-o doream de mult in biblioteca noastra: FIZICA POVESTITA de CRISTIAN PRESURA.

Cine nu a auzit de Cristian Presura? Ei bine, pentru cine nu a auzit inca de acest om minunat, va dau eu cateva detalii si va las sa il descoperiti pe canalul sau de youtube si, mai ales, in cartile sale. Carti-fenomen.

Cristian Presura este un fizician roman renumit, care acum locuieste in Olanda, fiind in prezent cercetător la compania Philips.

Dar nu neparat pentru munca sa de cercetare si brevetele de inventie este acesta cunoscut, cat mai ales pentru minunatul demers de a-si pune la dispozitie timpul si cunostintele pentru a populariza stiinta in randul tinerilor si pentru a-i face sa inteleaga mai usor cum functioneaza lumea care ne inconjoara.

Dupa cum el insusi marturiseste intr-un interviu:

Predarea fizicii suferă peste tot în lume de aceeaşi problemă: raportul dintre poveştile de care toţi elevii au nevoie şi ecuaţiile matematice fără de care fizica nu există. Simplu spus, fizica se introduce prin poveşti şi se continuă prin ecuaţii. Pentru copii, faci din atomi nişte mingi care se lovesc, iar din gravitaţie faci sfori invizibile cu care Soarele mânuieşte planetele precum un păpuşar… Important este să aprinzi focul curiozităţii în mintea copilului şi să populezi teatrul său interior…poveştile şi jocul trebuie să rămână mereu cu tine, iată dilema tuturor sistemelor de educaţie.

Ei bine, cartea sa exact acest lucru a reusit de minune: prin povesti si un limbaj accesibil, reuseste sa ne introduca in aceasa stiinta fundamentala, de neinteles la prima vedere. FIZICA POVESTITA este o carte care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca nimanui. Si, intr-adevar, aceste merite i-au fost recunoscute pe deplin:  cartea a fost premiată de către Academia Română și, potrivit cunoscatorilor in domeniu, valorează cât cinci ani de studiu la facultatea de fizică.

Cartea se poate rasfoi si achizitiona aici.

(Visited 65 times)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.